Hale Bopp

Med jevne mellomrom har kometen Hale Bopp vært godt synlig for oss jordboere. Vi kikker nærmere på kometen.

18. aug 2003 23:00
Komet Foto: ESA

Hale-Bopp og de aller, aller fleste andre kometer og asteroider vi kan treffe på, hører til her i vårt solsystem. De kommer derfor ikke fra noen annen stjerne, slik mange tror, men er en del av Solsystemet.

Klumper og planeter

Vi tenker oss at det som skulle bli Solsystemet, til å begynne med var en sky av støv og gass. Noe skjedde. Kanskje var det en stjerne i nærheten som eksploderte og sendte småbiter inn i skyen vår. Skyen begynte å dreie rundt og ble etter hvert til en stor skive som dreide fortest og var varmest innerst i midten. Støvfnuggene og gassen begynte å samle seg til større og større klumper. Innerst ble Sola til, og utover i skiva ble de største klumpene til planeter. Fremdeles var det igjen massevis av mindre klumper, som etter hvert kolliderte med planetene eller fikk sin egen bane rundt Sola. Mellom Mars og Jupiter finner vi asteroidebeltet, som er en samling av slike klumper.

Langt utenfor den borterste planeten, Pluto, finnes det også en samling av disse klumpene. Den kalles Oort-skyen. De aller fleste kometene kommer herfra. Klumpene som finnes her inneholder mer is og gass enn asteroidene. Av og til blir en av dem forstyrret i sin bane, og da kommer den innover i Solsystemet og blir en komet – slik som Hale-Bopp.

Publisert i Nysgjerrigper 4-97