Gjeeeeesp!

Åpne munnen. Høyt opp, så det virkelig knaker i kjevene. Så spiler du ut neseborene og kniper øynene litt igjen mens du trekker pusten dypt inn. Hvis dette utvikler seg som det skal, kjenner du at det innerste av ganen løfter seg. Kanskje du hører et lite knepp i ørene også. Du er smittet!

Gutt som gjesper (Ingressbilde) Foto: Colourbox

Bare det å lese om en gjesp kan altså få folk til å begynne å gjespe på ordentlig. Det kan også være nok bare å tenke på det, eller se bilder av folk som gjesper. Og hvis du gjesper sammen med andre, tar det ikke lang tid før noen av de andre også begynner å gjespe. Gjesping er smittsomt! Eller … er du ikke så sikker? Gjør et eksperiment!

Dette trenger du:

• En flokk mennesker som sitter nokså stille, og som du kan se ansiktene på. Venteværelser, T-baner og bussholdeplasser kan være flotte ”forsøkslaboratorier”.

• Klokke, blokk og blyant

Slik gjør du:

1) Hold nøye øye med forsøkspersonene i ti minutter. Hver gang noen gjesper, setter du en strek på blokka di. MEN du må for all del ikke gjespe selv! (Hvis dette blir vanskelig, prøv Gjespersens Gjespehjelp.)

2) Når de første ti minuttene er gått, drar du et par skikkelige magagjesp og fortsetter å notere hvor mange som gjesper de neste ti minuttene. Og nå må du bare gape så mye du bare kan!

3) Sammenlikn tallene fra de to periodene. Stemmer teorien om at gjesping er smittsomt?

Kanskje du greier å måle flere gjesp enn forskerne ved Temple University i Philadelphia, USA. Der målte de 24,6 gjesp per student per time i en matematikktime. Mattelæreren var visst den eneste som ikke syntes det var så morsomt …

Men hvorfor gjesper vi?

Før trodde legene at vi gjespet for å få mer luft i lungene og mer oksygen til hjernen. Men vi får i oss mye mer oksygen hvis vi sukker eller bare trekker pusten dypt. Små babyer som ikke er født ennå, gjesper inne i mammas mage, enda de ikke får oksygen gjennom lungene i det hele tatt.

Det finnes ikke så mange som forsker på gjesping i verden, men vi har da i hvert fall Dr. Ronald Baenninger ved Temple University. Han er en av verdens fremste eksperter på området, og han mener at gjesping hjelper til med å holde oss våkne og oppmerksomme når vi kjeder oss eller er trøtte. Og når flere blir smittet av gjesping, holder hele gruppen seg på samme oppmerksomhetsnivå. Men akkurat hvordan et gjesp gjør oss våkne, er det ingen som kan forklare helt sikkert. Baenninger tror at gjesping stimulerer forskjellige signalstoffer i hjernen og styrer flere viktige prosesser i kroppen. Til slutt fører det til at storhjernen faktisk får mer oksygen, men ikke fordi vi trekker pusten så dypt. Det er nok mye mer innviklet enn som så, og det er fremdeles mye å forske på, mener Dr. Baenninger.

Gjespende dyr

Det er ikke bare mennesker som gjesper. Aper, hunder, hester, seler, rotter, struts, skilpadder, ja til og med fisk driver også med slike ufrivillige gapeøvelser av og til. Men når hunder gjesper, betyr det ikke at de kjeder seg. Hunder gjesper ofte når de blir stresset eller føler seg truet. Det er et signal som alle andre hunder forstår, og det betyr noe sånt som ”nå roer vi oss ned litt”.

Ting kan tyde på at gjesping er arvelig. Noen forskere har i hvert fall klart å avle fram en rottefamilie som gjesper annethvert minutt, og en annen familie som gjesper mindre enn én gang i timen.

Naturforskeren Charles Darwin (han med utviklingslæren) mente at gjesping er en vennlig grimase som forteller at ”her er jeg så trygg at jeg kan sove”. Og når gjesping smitter, er det kanskje de andre som svarer ”takk i like måte”?

Hvis du nå sitter og nesten gaper kjevene av ledd etter å ha lest alt dette, skal jeg prøve ikke å ta det personlig. Det trenger jo ikke bety at du synes artikkelen var kjedelig. Det er nok bare et bevis på hvor sant det er at gjesping smitter.

TILLEGGSINFORMASJON:

Gjespersens gjespehjelp

Det er deilig å gjespe. Men noen ganger blir det oppfattet som temmelig uhøflig. Da kan det være greitt å kunne noen gjespestopper-tricks. Neste gang du bare må stoppe en gjesp, kan du prøve dette:

• Sett tuppen av knyttneven mot overleppen og press hardt inn mot tennene.

• Stryk fingrene oppover pannen.

• Slikk deg på innsiden av leppene

Men hvis du får dotter i ørene når du er oppe i et fly, bør du gjøre alt du kan for å gjespe så godt og grundig du bare kan. En gjesp utligner trykket mellom ørene og lufta rundt, og dotten forsvinner.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2000