Gassutslipp - ikke bare i Nordsjøen

Hvis du er sånn cirka gjennomsnittlig, har du flatulens circa 10-15 ganger om dagen. Noen påstår at de aldri har det, men det er ikke sant. Det går an å la være å ha flatulens om dagen, men om natta har vi ikke kontroll over flatulensen. Heldigvis, for det er sunt og bra med litt flatulens av og til.

Ku, kyr, kurumper, landbrukGassproduserende kuerFlatulens er kanskje ikke et ord du bruker sånn til daglig. Det er nesten bare leger og sykepleiere som vet hva det betyr. Vi andre snakker om å prompe eller fise. Men vi snakker ikke så mye om det. I mange sammenhenger blir det oppfattet som temmelig uhøflig å bruke slike ord. Enda mer uhøflig kan det være å gjøre det. Prompe, altså. Og det kan man jo forstå, siden det ofte følger med en temmelig ubehagelig lukt. Men promping hører med til det å være menneske.

  Fisende kyr!

Kuer lager mye mer metan enn oss mennesker. De spiser gras og planter som er så vanskelig å fordøye at de må gjøre det i flere runder og tygge den samme maten flere ganger. Dessuten trenger de hjelp av bakterier. Og disse bakteriene lager metan i store mengder. Forskere har faktisk regnet ut at en femtedel av metanen i lufta er tarmgass fra kuer! Da skjønner du nok at kuene promper mye mer enn vi gjør. Dessuten slipper en del av gassen ut gjennom munnen på dyra.

 
 

Hva er en promp?

En promp er en liten mengde tarmgass som slipper ut gjennom endetarmen. Hvis gassen siver langsomt ut og musklene rundt endetarmen er slappe, blir prompen lydløs. Men hvis du strammer musklene rundt endetarmen samtidig som du trykker på med magemusklene, får du en promp som høres.

Over en liter om dagen

Vi lager mellom 1 og 1 ½ liter tarmgass om dagen. Noe av den blir sugd opp sammen med næringsstoffene fra tarmen, men mellom 2 og 7 desiliter slippes ut gjennom endetarmen. Tarmgassen består for det meste av luft og metan.

Metan er en luktfri og brennbar gass som blant annet dannes når noe råtner. I den gassen som pumpes opp fra bunnen av Nordsjøen, er det mye metan. Og når husdyrgjødsel brytes ned til jord, blir det laget metan i store mengder. Det finnes faktisk metangassanlegg som samler opp metangass fra gjødselkjellere, slik at den kan brukes som brensel.

Erter og bønner

I tarmene våre er det bakterier som lager metan. Ikke farlige sykdomsbakterier, men nyttige bakterier som hjelper oss å fordøye maten ordentlig. Når vi spiser, blir maten fordøyd hele veien gjennom fordøyelseskanalen. Noen typer mat greier verken magesekken eller tynntarmen å løse opp slik at kroppen vår kan bruke den. Det gjelder særlig bønner, erter, løk og alle typer kål. Men bakteriene i tykktarmen greier jobben. De løser opp maten slik at næringen kan suges opp i blodet. Under arbeidet lager bakteriene mye gass, særlig metan. Det er derfor vi promper ekstra mye når vi har spist erter, bønner, løk og kål. Verken luft eller metan lukter noe særlig. Men det gjør promp. Lukta kommer fra andre stoffer, særlig svovelforbindelser, indol og skatol.

Svovelforbindelser lukter fælt, omtrent som råtne egg. I tarmen lages det spesielt mye svovel når vi fordøyer mat med mye egg og fett. Skatol lukter heller ikke godt, og blir til når visse proteiner blir spaltet i tarmen. Indol er også et stoff som lages når maten blir fordøyd. Rent indol som blir tynnet ut, lukter faktisk så godt at det kan brukes som parfyme. Men det er dessverre sjelden at blomsterduften fra indol er den som kjennes best når vi promper!

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2001