Fotspor etter dinosaur funnet på Svalbard

I en trang, liten hule på Svalbard, har Jørn H. Hurum funnet 20 fotavtrykk. Det viste seg å være spor etter dinosaurer som levde for 123 millioner år siden!

Dinosaur, allosaur

Du kjenner kanskje Jørn fra før. Han er Norges eneste dinosaurforsker, og en av 100 i hele verden.

Fotavtrykkene Jørn har funnet, er 70 centimeter lange. En øgle med en så stor fot, må ha vært mellom 7 og 9 meter lang. Slike fotspor har han ikke sett før, så det kan komme fra en dinosaur som er ny for forskerne.

I snø og kulde

For 123 millioner år siden lå Svalbard like langt sør som der Oslo ligger i dag. Hvis vi sammenligner med klimaet her i Oslo i dag og trekker fra Golfstrømmen som ikke fantes den gangen, må det ha vært kaldt der om vinteren. Kanskje ikke like kaldt som i Oslo en januarmorgen, men disse dinosaurene måtte nok klare seg også i snø til knærne.

Jørn fant fotavtrykkene som fossiler i sandstein. Ved siden av fotsporene, fant han også fossiler av planter. Dette var dinosaurmat for de planteetende Svalbard-dinosaurene.

På knokkeljakt

Nå håper Jørn å finne knokler fra fortidsøglene. Aller helst håper han å finne et helt kranium. Finner han det, vil han kunne være sikker på at dette er en art ingen før har kjent til. – Jeg leter gjerne etter knokler i ti år, sier Jørn. Det lover godt, for er det noe en forsker må ha, så er det tålmodighet!

Publisert i Nysgjerrigper 4, 2002