Finnes det liv i verdensrommet?

Dette spørsmålet har menneskene lurt på siden tidenes morgen, og forskere forsøker fortsatt å finne svar.

stjernefødsel, universet, verdensrommet, kosmos Foto: NASA

Den 8. juni i år glir planeten Venus inn foran Solen som er vår lokale stjerne, og dette historiske fenomenet gir forskere mulighet til å lære hvordan man kan oppdage liv på fjerne planeter.

Exoplaneter

I 1995 ble den første planeten rundt en annen stjerne oppdaget, og siden denne første oppdagelsen er 110 planeter blitt funnet utenfor vårt solsystem. Disse planetene kalles exoplaneter. Av og til vil en exoplanet passere foran sin moderstjerne slik at vi ser det fra Jorden. Planeten vil da skygge for litt av stjernelyset, og noe av lyset fra stjernen blir hindret i å nå oss av den passerende planeten.

Forskerne kan se mange millioner stjerner med instrumentene sine, så da gjelder det bare å overvåke stjernene for å følge med på om stjernene plutselig lyser mindre. Hvis forskerne ser at lyset avtar på andre stjerner, vil de også kunne finne nye planeter.

passasje, planeterFoto: PhotoDisc. Under Venus-passasjen kan man se atmosfæren til planeten som en lysende ring like før den går inn og ut av solskiven

Tegn til liv?

Når planeten passerer foran stjernen, klarer forskere å undersøke stjernelyset som har gått gjennom planetatmosfæren. Slik får de muligheten til å undersøke den kjemiske sammensetningen til atmosfæren til planeten som passerer. Hvis forskerne oppdager oksygen eller ozon og vann på en slik exoplanet, er dette et tegn på at det er liv på planeten, for gassene oksygen og ozon kan ikke eksistere uten å bli fornyet hele tiden.

Noen forskere mener at det kan være liv i atmosfæren til Venus, fordi de har oppdaget en del kjemiske stoffer på 35-50 kilometers høyde over planeten. På Jorden oppstår nemlig disse stoffene bare hvis det er livsprossesser som setter de i gang.

Les mer om hvordan Venus-passasjen kan hjelpe til å finne liv i verdensrommet på astronomi.no.

Mer informasjon om Venus-passasjen på nysgjerrigper.no.