Farlig mat?

Har du hørt om munn- og klovsyken? Det har du ganske sikkert. I mange uker har fjernsyn, radio og aviser fortalt om syke okser, kuer og sauer. Sykdommen har fått mange mennesker til å slutte å spise kjøtt fra disse dyrene.

Sykdommer er noe som alltid har rammet både mennesker og dyr. Vi mennesker har aldri vært mindre syke enn nå, og det samme gjelder husdyrene våre. Derfor blir mange redde når en sykdom som munn- og klovsyken dukker opp på nytt.

Bare dyr kan bli munn- og klovsyke. Det er helt umulig for et menneske å få sykdommen. Likevel har innbyggerne i flere europeiske land nesten sluttet å kjøpe kjøtt av okse, ku og sau. Dermed er det mange bønder som ikke får solgt maten de har lagd, og kanskje er det masse mat som ikke blir spist.

Frisk fisk fra Norge

Ingen ønsker å spise dårlig mat. Vi vil at maten vi spiser skal komme fra friske dyr og planter, og at den skal hjelpe oss å være friske. Norge er det landet i verden som selger aller mest fisk til andre land. Etter oljen i Nordsjøen, er fisk det aller viktigste vi tjener penger på. Men hva om det plutselig en dag sto i aviser over hele verden at det var farlig å spise fisk fra Norge? Sett at det skjedde, og at historien om den syke fisken var iallfall litt sann, slik historier noen ganger er. Det kunne ha blitt en katastrofe for alle dem her i landet som lever av å selge fisk.

Vill fisk fra havet er sunn mat. Det samme er laksen fra oppdrettsanleggene langs kysten vår. For 10 – 15 år siden ble det brukt mye medisiner som skulle hindre at laksen ble syk. I dag holder laksen seg frisk nesten helt uten medisin. Det skyldes først og fremst at dyktige norske forskere, sammen med dem som jobber ved oppdrettsanleggene, har funnet ut en masse om hvordan fisken kan ha det bra.

Munn- og klovsyken viser oss hvor viktig det er å forske på at dyr har det bra og at maten vår er sunn.