Edderkoppspinn!

Edderkoppen lager tråden, eller silken, ved hjelp av spinnvortene sine. I spinnvortene produserer den silke som den bruker til å spinne eggsekker, liner og snarer med.

topic_caseimage_1049228461.11_topic

Spinnvortene inneholder forskjellige typer silkekjertler som lager ulike typer silke. Hunnedderkopper har en egen type silkekjertler som lager den silken som eggsekkene spinnes av. Spilene eller «reisverket» i de hjulformede nettene til hjulspinnerne er laget av en annen type silke, og tverrtrådene i nettet av atter en annen type.

Tøyelig silketråd

Forskerne som arbeider med edderkoppsilke har nylig oppdaget at silken ser ut til å være laget av blant annet to enkle aminosyrer (aminosyrer er byggesteinene i proteiner). Det er sammensetningen av disse som er nøkkelen til edderkoppsilkens styrke og seighet. Det ser ut til at tråden består av veldig stive (krystallinske) biter med elastiske deler innimellom. Dette gjør tråden veldig sterk, men samtidig bøyelig og tøyelig.

Vi forstår likevel ikke hvordan silken forvandles fra en flytende væske til en fast tråd når den blir spunnet. Forskerne er veldig ivrige etter å finne ut akkurat det, fordi edderkoppsilke er et av de sterkeste stoffene vi kjenner til.

Stålsikkert

Linesilke, som edderkoppene bruker som livline når de heiser seg ned og som brukes til å lage «reisverket» i nettet, er den sterkeste av silketypene. Edderkoppen svart enke lager verdens sterkeste edderkoppsilke. Den svarte enkens linesilke er fem ganger sterkere enn stål, dobbelt så elastisk som nylon, vannsikker og tøyelig. Den kan strekkes 25 prosent og er faktisk sterkere enn kevlar – stoffet som skuddsikre vester er laget av. Forskerne har regnet ut at én enkel spinntråd med tykkelse av en blyant kunne stoppe et Boeing 747-fly i fart!

Publisert i Nysgjerrigper 1-99