Edderkoppsilke - framtidens superstoff

Edderkoppsilke er det sterkeste og seigeste stoffet vi kjenner til. Hvis det kunne framstilles kunstig, ville vi kunne lage helt nye materialer, både til klær, bygging, romfart og mye annet.

Edderkopp (Foto: Corel)

«Svart enke» regnes som en av verdens giftigste edderkopper. Giften hennes er 15 ganger så kraftig som klapperslangegift. Det er en nervegift som gir uutholdelige smerter, kramper, oppkast og svettetokter. Giften kan være dødelig dersom man ikke får motgift. Men denne livsfarlige edderkoppen er også en av verdens nyttigste. Forskerne har nemlig funnet ut at svarte enker lager verdens sterkeste edderkoppsilke.

Spinnvorter

Alle edderkopper har spinnvorter. Her produserer de silke som de bruker til å spinne eggsekker, liner og snarer med. Spinnvortene inneholder forskjellige typer silkekjertler som lager ulike typer silke. Hunnedderkopper har en egen type silkekjertler som lager den silken som eggsekkene spinnes av. Spilene eller «reisverket» i de hjulformede nettene til hjulspinnerne er laget av en annen type silke, og tverrtrådene i nettet av en tredje type.

Vi forstår ennå ikke hvordan silken forvandles fra en flytende væske til en fast tråd når den blir spunnet. Helt til nylig visste vi heller ikke hva silken bestod av. Forskerne har vært veldig ivrige etter å finne ut akkurat det, fordi edderkoppsilke er et av de sterkeste stoffene vi kjenner til.

Mer enn skuddsikkert

Linesilke, som edderkoppene bruker som livline når de heiser seg ned og som brukes til å lage «reisverket» i nettet, er den sterkeste av silketypene. Den svarte enkens linesilke er fem ganger sterkere enn stål, dobbelt så elastisk som nylon, vannsikkert og tøyelig. Den kan strekkes 25 prosent og er faktisk sterkere enn kevlar – stoffet som skuddsikre vester er laget av. Forskerne har regnet ut at én enkel spinntråd på tykkelse med en blyant kunne stoppe et Boeing 747-fly i fart!

Forskerne som arbeider med edderkoppsilke har nylig oppdaget at silken ser ut til å være laget av blant annet to enkle aminosyrer (aminosyrer er byggesteinene i proteiner). Det er sammensetningen av disse som er nøkkelen til edderkoppsilkens styrke og seighet. Det ser ut til at tråden består av veldig stive (krystallinske) biter med elastiske deler innimellom. Dette gjør tråden veldig sterk, men samtidig bøyelig og tøyelig.

Sur, seig og vannavstøtende

I tillegg til at den er sterk, er edderkoppsilke utrolig holdbar. Selv gamle edderkoppnett får være i fred for angrep av sopp og bakterier. De liker nemlig ikke den klebrige massen i nettet, som er sur (pH 4). Silken inneholder også spesielle stoffer som hindrer at syren får den til å gå i oppløsning. Dessuten inneholder silken vannavstøtende stoffer som hindrer nettet i å tørke ut.

Bakterier med i produksjonen

Et mål med forskningen har vært å finne en måte å framstille edderkoppsilken kunstig på, slik at vi kan bruke den til å lage ting av. Selv om det ennå er langt igjen før man klarer å lage «ordentlig» edderkoppsilke, håper forskerne en dag å kunne dyrke fram bakterier eller planter som produserer silke til vanlig bruk.

Fly, satellitter og romfartøy

Edderkoppsilke, som er lett og sterkt, ville være ypperlig til bruk i fly, satellitter og romfartøyer. Kanskje vi en dag får jordskjelvsikre bruer som henger i kabler laget av edderkoppsilke? Kanskje du om ti år kjøper deg ei jakke i edderkoppsilke? Da bør du sørge for at du liker den godt, for den vil være nærmest uslitelig!

Publisert i Nysgjerrigper 5, 1997