Dresskledde herremenn ved verdens ende

Pingviner vekker gode følelser hos oss. Ikke så rart kanskje, for pingvinene er jo så menneskelige: Som små herremenn i kjole og hvitt vagger de fra sin livlige koloni til markedsplassen i Sør-Ishavet.

I årevis har jeg drømt om å oppleve pingviner i sitt rette miljø. Det er derfor en underlig følelse å stige ut av gummibåten på den vakre øya Sør-Georgia, som ligger tre døgns båtreise østover fra sørspissen av Sør-Amerika. En gruppe på 10-15 kongepingviner kommer vaggende bort til oss og ønsker velkommen til pingvinland. Like bortenfor ligger pingvinbyen med 27 000 par kongepingviner som innbyggere.

Hele tiden går pingviner i stri strøm til havs for å fiske. De ett år gamle ungene har samlet seg i egne flokker, og straks pingvinforeldrene kommer i nærheten, starter de å tigge om mat. Det er et komisk syn, for ungene er svært overvektige. ”Fettklumpene” vagger etter sine foreldre og håper å få en ladning oppgulpet fiskesuppe.

Pingvinene tilhører arten kongepingvin. Kongepingvinen har en lang og krevende hekking, som foregår på øyene rundt Antarktis. Det tar mer enn ett år fra den legger egg til avkommet er fullt utvokst. Kongepingvinen hekker derfor bare to ganger i løpet av tre år.

Utrolig hekking

Her finner vi også keiserpingvinen, den største av alle pingvinene. Forplantning til keiserpingvinen er helt utrolig. Hekkingen starter om vinteren og foregår på havisen langt inne på Sydpollandet. Den antarktiske vinteren byr på det kaldeste og mest ugjestmilde klimaet på Jorda.

Keiserpingvinen får ett egg, som den hviler på føttene med en hudfold over seg. Hunnen overlater egget til hannen og drar selv til sjøs. I 60 døgn står hannen mer eller mindre stille, uten å spise, med egget plassert i hudfolden på føttene. Når egget klekker, må hunnen være på plass med mat innen to uker. Hvis ikke må hannen forlate ungen. Hannen har ikke lenger noe fett å tære på, og for selv å overleve må den legge ut på den opptil 150 kilometer lang vandring over isen til havet på jakt etter fisk og krepsdyret krill.

17 pingvinarter

Pingviner finnes også andre steder enn Antarktis. Flest arter finnes på øyene rundt Antarktis, spesielt i farvannet rundt New Zealand. Det fins også en hekkende art i Sør-Afrika og på Galapagos-øyene ved ekvator utenfor Sør-Amerikas vestkyst.

Selv om det fins pingviner helt opp til ekvator, foretrekker de fleste arter hav som er kaldere enn 20 grader. Det varme vannet ved ekvator hindrer derfor pingvinene å svømme til den nordlige halvkulen. Ja, for svømme må de. Selv om pingviner er aldri så mye fugler, kan de ikke fly. Men om de er keitete på land, er de suverene i havet. De er formet som en torpedo, og med de kraftige, smale og stive vingene "flyr" de gjennom vannet med stor fart. Flere pingvinarter kan dessuten dykke svært dypt. Keiserpingvinen er observert på hele 265 meters dyp.

TILLEGGSINFORMASJON:

Pingvin-fakta

• Pingvinene holder seg i grupper på tusener. Varmen holder de ved å stå tett i tett. De små vingene reduserer også tap av varme, og den tette fjærdrakten fungerer som vindskydd.

• Pingviner er fredelige fugler, med unntak av litt nabokrangling.

• Pingvinens vinger har gjennom historiens utvikling blitt til små padleårer, små og korte som virker under vann.

• Pingvinen er svært utholdende og kan gå fem-milen to ganger i ett strekk.

• Keiserpingvinen er størst av de 17 artene. Den kan bli opptil 49 kilo og 110 cm lang.

LYDHØRE PINGVINER

Ny forskning viser at barn av kongepingviner klarer å skille ut foreldrenes stemmer gjennom den høye kaklingen i kolonien. I koloniene kan det være mange tusen pingviner. Denne spesielle høre-evnen deler pingvinene med mennesker. Forskerne kaller dette for ”coctail party”-effekten, som beskriver hvordan hjernen klarer å skille ut bakgrunnsstøy og gjenkjenne spesielle lyder et sted hvor det er mye ”surr” og støy.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2000