Det var en gang...

Som ved et trylleslag kan disse fire ordene ta deg med over bakker og berg og sju blåner, til et fantasiland fullt av helter og heltinner, tusser og troll og gode hjelpere. Gjennom tusener av år har eventyr opptatt både store og små – over hele verden.

vikinger, norrøn mytologi, historie

Forskerne mener eventyrene er svært gamle. Flere tusen år gamle eventyr er funnet i skrifter hos babylonere og egyptere. Den første eventyrsamlingen vi kjenner til, ble skrevet ned i India rett etter Kristi fødsel. I middelalderen (år 1100–1500) ble den arabiske eventyrsamlingen “1001 natt” til. Nærmere vår tid, for ”bare” 300 år siden, ble det trykket en eventyrsamling i Frankrike. Eventyrsamlingen het “Gåsemors eventyr” og ble oversatt til mange språk. Samlingen inneholdt kjente eventyr som “Askepott”, “Rødhette og ulven” og “Tornerose”.

Gjenfortellinger

I Norge tok enda 150 år før vi ble interessert i å lese eventyr. Eventyrfortellinger hadde fram til da bare levd på folkemunne. Etter en lang dags arbeidsøkt på gardene, samlet både store og små seg rundt matbordet. Over bordet ble det fortalt mang en god eventyrhistorie. De beste fortellerne tilhørte gjerne fattigfolket i bygda.

Nordmennene Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe hadde stor interesse for eventyrene som folk fortalte. De bestemte seg for å reise rundt i landet for å samle eventyrfortellingene som hadde gått fra generasjon til generasjon, fra slekt til slekt. Mange av fortellingene samlet de på Ringerike og Romerike. De fant også ”eventyrskatter” i Telemark, Gudbrandsdalen og på Vestlandet. De lyttet, skrev notater og skrev ned eventyrene slik vi kjenner dem i dag. Asbjørnsen og Moes eventyr ble svært populære blant folk og er det fortsatt i dag. Du kjenner helt sikkert selv eventyr som “Den sjuende far i huset”, “Reveenka” og “Kvitebjørn Kong Valemon”.

Eventyr på vandring

Forskere har blant annet vært opptatt av at de samme eventyrene dukket opp i land etter land, bare i litt forskjellige varianter. De syntes det var merkverdig at et eventyr fra Østen kunne være så lik et fra vår del av verden. Forskerne bestemte seg derfor å samle og sammenlikne flest mulig varianter av et bestemt eventyr. Eventyret ”Presten og klokkeren” av Asbjørnsen og Moe er et eventyr forskerne har interessert seg for. Flere enn 600 varianter av dette eventyret ble samlet inn og sammenliknet. De eldste er mer enn 1200 år gamle. Eventyret ser ut til å være jødisk opprinnelig, fordi de første variantene inneholdt sitat fra Det gamle testamentet. Eventyret spredte seg fra Midt-Østen utover i Asia og Østen. 400 år senere nådde det Europa. Hit kom det sannsynligvis etter å ha blitt gjenfortalt av korsfarere.

For hver ny gang ”Presten og klokkeren” flyttet på seg, forandret det seg også litt. Men ikke mer enn at det beholdt kjernen av innholdet, selv etter flere hundre års reise over mange kontinenter.

Eventyrformelen

Et eventyr har en rekke ”kjennetegn”. Du har kanskje merket deg av eventyrene ikke foregår i en navngitt by eller land vi kjenner, og sier heller ingenting om hvilken dag eller hvilket år: “Det var en gang en prinsesse, i landene langt bortenfor fjell og daler”. Eventyrene foregår i eventyrland, og personene har vanlige navn som vi kjenner igjen fra eventyr til eventyr. Det er Per, Pål og Espen, Kongen og Prinsessen. I gamle russiske eventyr heter helten gjerne Ivan, som var et av de vanligste navnene da eventyrene ble skrevet ned.

Alle eventyr følger et ganske likt mønster. I eventyrformelen har du kanskje lagt merke til at tallet tre går igjen. Tre sønner, tre bukkene bruse, tre prinsesser, den ene flottere enn den andre. Gjentakelsene brukes for å øke spenningen. Legg merke til at den tredje gangen er avgjørende i eventyret. Tretallet er fra uminnelige tider av et magisk tall.

Det er sjelden mer enn to personer med i handlingen på samme tid. I eventyrene er det stor forskjell mellom stor og liten, troll og menneske, og mørke og lyse farger.

I eventyrene er det heller aldri tvil om hvem vi skal holde med. Det er alltid en helt eller heltinne, som du kan være sikker på vinner til slutt. Helten lever lykkelig resten av livet, gjerne med prinsessen og halve kongeriket på kjøpet. Askeladden er en typisk eventyrhelt. Han legger merke til og tar vare på det han kan få nytte av, han er nysgjerrig og hører gjerne på et godt råd. Den ”onde” får alltid som fortjent. Kanskje ender han til og med i en tønne av spiker og rulles utfor berget.

Og snipp snapp snute, så er eventyret ute…

Publisert i Nysgjerrigper 6, 1998