Det er ikke regn alt som faller fra skyene

Nedbør er vann som kommer ned fra skyene, det vet alle. Men dette vannet kan ha forskjellig form, alt etter hva det har vært igjennom på veien ned. Nedbøren har forskjellige navn: regn, snø, hagl, sludd og underkjølt regn. Hva er forskjellen?

Snøkrystall 4 (Foto: Eric F. Erbe, Beltsville Agricultural Research Center)

Regn

Sola varmer opp jordkloden og får vann til å fordampe - særlig fra havet. Denne usynlige dampen stiger opp i lufta. Høyt der oppe, flere kilometer over bakken, blir vanndampen avkjølt. Vannmolekylene slår seg sammen og fester seg på bitte bitte små støvkorn. Hvis det er kaldt nok, fryser de til iskrystaller eller isdråper. Millioner av slike bittesmå dråper eller iskrystaller lager en sky. Krystallene eller dråpene vokser og vokser, og til slutt blir de så tunge at de faller ned. Hvis lufta er over frysepunktet hele veien, treffer de bakken som vanlige regndråper. For at regndråpene skal bli store, må det være både vanndråper og iskrystaller i skyen samtidig.

Snø

Hvis det er kaldt nok inne i skyen, kan molekylene fra vanndampen fryse sammen til krystaller i stedet for å bli til dråper. De lenker seg sammen i et mønster, men vi vet ikke helt hvordan dette skjer. Det vi vet, er at ingen snøkrystaller er helt prikk like, men alle er symmetriske rundt sentrum og har seks spisser eller kanter.

Ofte slår flere snøkrystaller seg sammen til større snøflak. Når de er blitt tunge nok, faller de ned og ut av skyen. Hvis det er kuldegrader hele veien ned, treffer de bakken som snø.

Hagl

Hagl begynner som regndråper i store stormskyer. Hvis det er kaldt nok, fryser disse regndråpene til små iskuler og faller nedover inne i skyen. Men inne i stormskyene blåser det kraftig, og vinden kan ta tak i iskulene og blåse dem oppover igjen. – Oppover til et kaldere område i skyen, der flere dråper underkjølt regn setter seg på den lille iskulen. En slik iskule kan gjøre mange turer opp og ned i skyen, og for hver gang legger den på seg mer is. Hagl kan faktisk bli så store som håndballer!

Til slutt blir iskula så tung at selv den kraftigste vinden ikke greier å blåse den oppover. Tyngdekraften vinner, og haglkornet faller ned mot bakken. Hagl er mest vanlig om sommeren, og det betyr at haglkornene faller gjennom et område med varm luft på vei ned.

Sludd

Sludd er en mellomting mellom snø og regn. Det kan være en blanding av snøkrystaller og regndråper, eller det kan være snøflak som begynner å smelte like før de treffer bakken.

Underkjølt regn

Underkjølt regn begynner som snøkrystaller inne i en sky. På vei ned faller de gjennom et lag med varm luft og blir til regn. Men like over bakken går de gjennom et tynt lag med svært kald luft. Det går så fort at de ikke rekker å fryse til is, men de blir skikkelig kalde, med temperaturer godt under frysepunktet. Hvis det er minusgrader på bakken også, fryser regnet til is.

VANSKELIGE ORD:

Molekyler: Alt på jorden er satt sammen av noen nesten usynlige små byggeklosser som kalles atomer. Når to eller flere atomer slår seg sammen, blir de til et molekyl. Hvis du sammenligner atomer med legoklosser, blir molekylene alt det morsomme du kan lage av Lego, som biler, tog, båter, hus og mennesker.

Symmetri: En gjenstand eller ting er symmetrisk når halvparten er et speilbilde av den andre halvparten.

Publisert i Nysgjerrigper 2, 2001