Den umulige ekspedisjonen

Hvem var menneskene som først hadde kommet hit? Hvor kom de fra? Thor Heyerdahl stilte disse spørsmålene da han besøkte Polynesia-øyene i Stillehavet i 1937. Jo mer han grublet, desto sikrere ble han på at de første menneskene som kom hit var fra Sør-Amerika og ikke fra Sørøst-Asia, slik andre hevdet. Ti år senere gjennomførte han den store Kon-Tiki-ekspedisjonen, for å prøve å finne et svar.

bølger

Mens Thor Heyerdahl studerte kom han over en stor samling bøker og dokumenter om øygruppene Polynesia. Det han leste om, imponerte Thor. Han hadde drømt om Stillehavsøyer helt siden han var barn. Hit ville han dra!

For å få penger til reisen, satte han i gang et forskningsprosjekt. Han ville undersøke hvordan dyr kunne nå ut til en øde øy i Stillehavet.

I 1937 fikk han endelig reise til en av Marquesas-øyene i Polynesia. Mens han forsket på dyrene fant han flere digre statuer. Innbyggerne fortalte forskjellige historier om disse statuene. En ting var felles i historiene: Statuene hadde stått på øya den gang menneskene først kom dit. Han ble fortalt at de første innbyggerne var “lyse i huden og røde i håret”. Det ble også sagt at disse stammet fra den solguden Tiki.

I et 1500 år gammelt sagn fra Perú fortelles det om solguden Viracocha, eller Kon-Tiki. Indianske sagn sier han var hvit i huden og hadde skjegg. Sagnet forteller at Kon-Tiki og flere av folkene hans ble overfalt av indianere, men greide å flykte på flåter av balsatømmer utover Stillehavet. Kon-Tiki kom aldri hjem, han var reist tilbake til Solen.

Sagnene var noe av det som satte tankene i sving hos Thor Heyerdahl. Han studerte kartet: - Det er sju tusen kilometer til Sør-Amerika og dobbelt så langt til Indonesia, konstaterte han. Kon-Tiki og folket hans hadde ikke reist hjem til Solen, de hadde reist til Polynesia! Jeg vil bevise at dette er mulig! tenkte Thor Heyerdahl.

På plass i Sør-Amerika

Ti år senere var Thor Heyerdahl og vennen Herman Watzinger på plass på det søramerikanske kontinentet. Nærmere bestemt i jungelen i Ecuador. Hit var de dratt for å hente balsatømmer til flåten de skulle bygge til ekspedisjonen. Balsatrær kan bli kjempestore, og er en lett tresort. Balsa ble brukt i gamle båter i Ecuador og Perú.

Ni store stokker hogde de, og bandt disse sammen med lianer. Stokkene førte de nedover elven Rio Guayas fra jungelen og ut til kysten. I havnebyen Guayaquil sendte de stokkene videre med lastebåt til Lima, hovedstaden i Perú. I Lima ventet de fire andre som skulle være med på Stillehavs-ekspedisjonen: Knut Haugland, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og svensken Bengt Danielsson.

Presidenten i Perú gav oppdagerne byggeplass i havnen. Landet hadde stor interesse av ekspedisjonen. Ekspedisjonen kunne nemlig gi svar på om det var sannsynlig at folk fra det søramerikanske kontinentet var de første som bosatte seg på øyene i Polynesia.

Nede i havnen satte de seks eventyrerne i gang arbeidet med flåten. De brukte gamle spanske tegninger som modell.

Stokkene la de sammen som et orgel og bandt dem sammen med hampetau og pålestikk. Oppå stokkene surret de mindre tverrstokker og flettet bambus som et slags dekk. Midt på flåten bygde de en hytte av bambus og flettverk. Taket bestod av tynn bambus og blader fra banantrær. Til slutt satte de opp en stor, tung mast av mangotre. I masten firte de opp et flagg. På flagget hadde de malt hodet til Kon-Tiki. Flåten var en tro kopi av de gamle tegningene.

Mange var skeptiske til turen. Flere år i forveien hadde Thor presentert teorien sin for forskere i USA. De mente Thors teori ikke stemte, og at han heller ikke ville kunne bevise noe.

Da flåten stod ferdig var det mange som tvilte. En utenlandsk admiral som kom for å se på fartøyet ristet på hodet: - Dere må være livstrøtte, sa han. - Disse surringene kommer jo aldri i verden til å holde i sjøgangen utpå havet.

Også sjøfolk tvilte på om de kom til å nå fram til Polynesia: - Balsatre er porøst som trekkpapir, dere kommer til å ende på havets bunn!

Thor ble i tvil. - Tro om vi mislykkes? tenkte han.

Men han var sikker; en gang for lenge, lenge siden hadde mange mennesker reist på samme måte fra Perú til Polynesia.

- Humboldtstrømmen (havstrømmen syd for ekvator) og passaten (vinden) skal hjelpe oss å komme over – slik de hjalp solguden Kon-Tiki og folket hans! Thor Heyerdahl var sikker i sin sak.

Publisert i Nysgjerrigper 2, 1999