Den tapte verden - da virkelighet var mer fantastisk enn eventyr

For 65 millioner år siden skjedde det en katastrofe på Jorda, og verden dinosaurene hersket over ble for alltid «Den tapte verden».

Dinosaur, allosaur

En verden med underlige planter – konglepalmer, kjempebregner og magnoliatrær – og enda mer besynderlige dyr. I 160 millioner år hadde dinosaurene levd på Jorda; en hel hær av ulike dinosaurarter. Alt fra små, hønselignende løpedinosaurer til de neshornlignende panserøglene, de skrekkinngytende rovdinosaurene og de fredelige, men kjempesvære langhalsene. Og nå var det slutt. Hver eneste av disse fantastiske dyreartene døde ut i løpet av kort tid. En av naturhistoriens største gåter er: Hvorfor?

De største var planteetere

Blant dinosaurene finner vi de største landdyrene som noensinne har levd på Jorda. Den aller største vi vet om, Ultrasaurus, kunne kanskje bli 130 tonn tung (like mye som 22 elefanter!), 17 meter høy og over 30 meter lang! Supersaurus er en annen rugg som ble nesten like stor og tung. Til sammenligning er en blåhval, som er det aller største dyret som har levd på Jorda, rundt 33 meter lang og 130 tonn tung. Seismosaurus ble enda lengre – kanskje over 40 meter, men den var mye spinklere og lavere. Den veide ikke fullt så mye. Alle disse største dinosaurene var planteetere og tilhørte langhalsdinosaurene, likesom de mer kjente Apatosaurus (tidligere kalt Brontosaurus) og Diplodocus.

Det er også blant dinosaurene vi finner de mest skrekkinngytende skapningene som har levd på vår planet. Den fryktelige jegeren Tyrannosaurus rex var 12 meter lang, raget 5,5 meter over bakken og veide 6 tonn (like mye som en elefant). De sylskarpe tennene var 15 cm lange. De som har sett filmen Jurassic Park, har nok ikke lyst til å møte den en sen kveld! Men visste du at forskerne har funnet en slektning av T. rex som var en halv gang til så stor? Den fikk navnet Gigantosaurus, og må ha vært et imponerende syn!

Halvparten av alle artene forsvant

Gjennom de 160 millioner årene som dinosaurene levde, oppstod det hele tida nye arter, mens andre gikk til grunne. Men for 65 millioner år siden skjedde det noe som utryddet over halvparten av alle artene som levde på Jorda. Dinosaurene og flygeøglene forsvant, sammen med horder av skapninger som levde i havet, og mange av landplantene. Forskere og andre spekulanter har satt fram mengdevis av teorier om hva som skjedde – alt fra meget fantasifulle som «dinosaurene døde ut fordi de fikk høysnue da blomsterplantene oppstod», og til gørrkjedelige som «dinosaurene bare visnet hen og døde».

Ble Jorda truffet av en asteroide?

Det vi vet skjedde på den tida, var at det var utstrakt vulkanvirksomhet på Jorda og klimaet ble kaldere. I bergartene fra den tida finner vi uvanlig store mengder av glass og et stoff som kalles iridium. Alle disse tingene kan forklares med at en stor asteroide traff Jorda. Det ville skape enorme tidevannsbølger på Jorda og gi opphav til vulkanutbrudd. Støv ville bli virvlet opp i atmosfæren og blokkere for sollyset i årevis slik at plantene sluttet å vokse. Matmangelen ville føre til at dyrene – i hvert fall store dyr – døde.

Nå har forskerne også funnet det de mener må være krateret. Et 180 km bredt krater som ligger på nordspissen av Yucatanhalvøya i Mexico. Ut fra det vi vet i dag, ser det altså ut til at døden kom fra verdensrommet.

Publisert i Nysgjerrigper 4, 1997