De første oppdagerne

Mat! Det var mat som drev de første oppdagerne ut på vandringer og seilaser rundt om på jordkloden. Spesielt hvis det ble for mange mennesker på ett sted, ble det nødvendig å flytte på seg. Mange var sikkert også nysgjerrige på hva som skjulte seg bak fjellene.

Kjøtt, mat. Foto: PhotoDiscFoto: PhotoDiscDen første oppdageren som vi kjenner historien til, het Hirkhouf. Hirkhouf levde i Egypt rundt år 2300 f.Kr. Det var på den tiden da pyramidene ble bygd. Faraoen, som var kongen i Egypt, sendte han ut for å utforske veien til Yam. Historien om Hirkhouf kjenner vi fordi han var så lur at han fikk noen til å hugge inn viktige ting fra livet sitt på gravstøtten sin. Det må ha vært litt av en gravstøtte han hadde! For her fortelles det blant annet om at han kom tilbake med massevis av gaver fra sin første oppdagelsesferd. Tredje gangen vendte han tilbake med 300 esler som var lastet med røkelse, elfenben, ibenholt og andre kostelige skatter. Og den siste gangen kom han tilbake med en dverg som danset! Kongen var så ivrig etter å se dvergen at Hirkhouf måtte reise 800 kilometer til hovedstaden Mefis for å vise fram dvergen.

På gravstøtten blir også stedet Punt nevnt. Dit dro ekspedisjoner fra Egypt for å få tak i gull og sølv, myrra og røkelse, som ble brent i templene for at det skulle lukte godt.

Fønikerne

Fønikerne var et annet folk som reiste på oppdagelsesreiser til sjøs. De kom fra øst i Middelhavet og var i tusen år de flinkeste sjøfarerne i området. Fønikerne var med på reisen til det gåtefulle landet Ofir, som det står om i 1. Kongebok i Bibelen. Ekspedisjonen varte i tre år. Fønikerne kom tilbake fra ekspedisjonen med skipene fulle av gull, elfenben, aper og påfugler.

Fønikerne gjorde mange store oppdagelser. De var de første som seilte ut gjennom Gibraltarstredet, porten fra Middelhavet ut i Atlanterhavet. I en historie fortelles det også om at de reiste rundt Afrika. Kanskje stemmer det, kanskje gjør det ikke det.

Christofer Columbus

Men det var 1400-tallet som var de store oppdagernes tid. Den kanskje mest kjente oppdageren var Christofer Columbus. Han kom fra Italia, men dro for å oppdage India på oppdrag fra kongen og dronningen i Spania. Columbus mente at jorden var rund, og at han derfor kunne nå India ved å seile mot vest over Atlanterhavet. I 1492 dro han av sted. Tre måneder senere kom han til De karibiske øyer. Columbus trodd han var kommet til India. Derfor kalte han øyene for Vestindia og innbyggerne for indianere. Egentlig var det Amerika han hadde oppdaget i stedet!

Publisert i boken "Puslespill fra fortiden", 2002