Data-operasjon i 3D

De grønnkledde kirurgene gjør seg klare for operasjon. Konsentrert tar de på seg gummihansker, munnbind og briller som gir tredimensjonalt syn. Snart er de på reise inn i pasientens hjerne.

Hjerne

Dette er ikke science fiction. Dette er slik kirurger ved Regionsykehuset i Trondheim arbeider. I mange år har forskere arbeidet med å utvikle en avansert operasjonsmetode. Metoden benytter ultralyd, en teknikk som skaper bilder av kroppens indre ved hjelp av lydbølger.

På reise inn i hjernen

Pasienten på operasjonsbordet har en livsfarlig hjernesvulst. Svulsten ligger langt inne i hodet, omkranset av et nettverk av nerver og ørsmå blodkar. I denne verdenen er en millimeter kjempemye! Gjør kirurgen et feilgrep under operasjonen, kan pasienten risikere å få skader for resten av livet. Derfor er dette ingen enkel eller ufarlig jobb.

Med ultralydmetoden kan legene se inn i hjernen og finne veien til de syke områdene uten å skade den friske hjernen unødig. De kan faktisk navigere rundt i pasientens hjerne, uten å lage et stort hull i hodet hans. Noe av det som gjør dette mulig er en ultralydprobe. Det er en slags omvendt mikrofon som sender ut lydbølger og tar imot signalene som reflekteres. Proben ”leser” altså kroppens indre landskap ved hjelp av lyden, og sender informasjonen til en datamaskin. Maskinen omformer informasjonen til bilder, som legene kan se på en dataskjerm. Bildene fungerer som et kart for hjernekirurgene.

Inngrep i 3D

Hjernekirurgene er nå klare for inngrepet. Datautstyret kobler sammen bildene på skjermen i forhold til pasientens hode på operasjonsbordet. Kirurgene fører operasjonsverktøyet inn gjennom et lite hull i hodeskallen. Når instrumentet er inne i hodet, viser bildene på skjermen nøyaktig hvor instrumentet er i forhold til blodkar, svulstvev og normalt hjernevev.

Hele operasjonsteamet har på seg 3D-briller. Brillene gir legene dybdesyn, slik at de kan se hjernen slik den ville sett ut dersom de åpnet den opp. Brillene har forskjellig farge på glassene, rødt på venstre og blått på høyre. 3D-brillene gjør at øynene ser hvert sitt bilde, men ”lurer” hjernen til å tolke bildene som ett.

Bildene som kommer opp på dataskjermen er imponerende. Her finnes små elver og bekker av blod, og små fjell og daler av hjernevev. Med blikket festet på skjermen finner kirurgen fram til svulsten med den største nøyaktighet. Gradvis skjæres den løs og føres ut, del for del gjennom en liten slange, mens resten av operasjonsteamet nøye overvåker både pasienten og utstyret.

Stor nøyaktighet

Operasjonen har nok en gang gått bra. Forskerne bak ultralydmetoden mener at den gjør at kirurgene blir mer nøyaktige i arbeidet under kompliserte operasjoner. Pasienten slipper ikke bare store operasjonssår, men forskerne tror pasientene blir raskere frisk enn etter en ”vanlig ” operasjon.

Se flere 3D-bilder fra kroppens indre på Internett: www.us.unimed.sintef.no (klikk 3D Visualisation). 3D-briller får du i de fleste leketøysbutikker – kanskje har du et par allerede?

Publisert i Nysgjerrigper 2, 2000