Columbus var her

På 1400-tallet var det ingen europeere som ante at Amerika fantes. De trodde verden bestod av Europa og Afrika, og noen fantastiske land langt mot øst, med underlige navn som Kina og India. Men vitenskapsmennene hadde akkurat oppdaget noe rart: Jorda vi lever på, er egentlig en kjempediger kule!

Columbus3/NYSGJERRIGPER/0104(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Slik så Columbus’ skip “Santa Maria” ut. Denne modellen står utstilt i byen La Palma på Kanariøyene. FOTO: GV-PRESSEn fyr som het Kristoffer Columbus, tenkte derfor som så: Hvis jeg setter båten på vannet utenfor Spania og seiler mot vest, må jeg vel før eller senere klare å runde hele kloden og dukke opp igjen i Østen?

Etter noen år klarte han å overbevise den spanske dronningen Isabell om at det var smart å finne sjøveien til India, og til slutt fikk han tre skip til å dra på oppdagelsesferd med. Mannskapet måtte han raske med seg fra fengslene i nærheten. Så bar det endelig av sted.

Og ganske riktig. Etter et par måneder til sjøs fant oppdageren en hel masse øyer på den andre siden av Atlanterhavet. Senere gikk han i land på fastlandet også. Både Columbus og mannskapet var sikre på at de hadde ankret opp utenfor India, og at de fremmede folkene de traff, var indere.

Først mange år etter at oppdageren var død, gikk det opp for europeerne at de faktisk hadde snublet over et helt nytt kontinent: Amerika. De amerikanske urfolkene har blitt hetende indianere helt til i dag.

Her kan du lese mer om Columbus: "Mannen med to graver"

Publisert i Nysgjerrigper nr 1/04