Avslørande skrift på veggen

Det er ingen ny ”hobby” å skrive skjellsord på dovegger. Nå studerer forskere skribleriene til forfedrene våre.

Runestav/NYSGJERRIGPER/0303(ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)En Runestav. (FOTO:SVEIN SKAARE, BERGEN MUSEUM)

Det kan virke som at mennesket har hatt glede av å skrive fy-ord på vegger og andre steder helt siden vi fikk et skriftspråk.

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har forskere studert stygge ord på nesten tusen år gamle runepinner. Runepinnene er gravd ut i Oslo og Bergen.

Kroppsdelen du bruker til å sitte på – rumpa – er ett av ordene som er omtalt på grisete måter i norrøne skrifter. Skjellsordet ”ræv” har vært til stede i alle disse årene, for eksempel i varianter som deigræv (diger person), godmatræv og røffhøltrast (ekkel person).

Ord som bæsj, drit og skit er også minst tusen år gamle. Mange av de styggeste ordene og tilnavnene ble sensurert før de havnet i sagaskriftene eller på gravsteinene.

Asbjørnsen og Moe brukte også kraftuttrykk i eventyrene de opprinnelig skrev ned. De skrev om folk som både fiser og driter. Da eventyrene ble gitt ut i bøker midt på 1800-tallet, ble det pyntet på historiene.

Publisert i Nysgjerrigper nr 3/03