Alder på trær

Forskere bruker gjerne ultralyd for å telle årringer på trær. Men det finnes også andre metoder: For grantrær som er inntil 30–40 år, kan vi også finne alderen ved å telle kvistkranser

Tre, vinter (Foto: Edelpix)

Som mange vet, har trærne årringer. Treet vokser med forskjellig fart om sommeren og om vinteren, og når vi ser på veden i trestammen, danner de forskjellige vekstsonene ringer, én for hvert år. Teller vi årringer, finner vi ut hvor gammelt treet er.

For å få dette til, trenger vi å se på et tverrsnitt av trestammen. Det enkleste er å sage over treet, men det er jo ikke det vi ønsker! For å finne nøyaktig alder på trær vi vil bevare, tar vi derfor ut en liten prøve av veden på tvers av trestammen. Dette kan gjøres med et hult bor. Vi borer gjennom veden fra barken og til midten av treet, og tar ut boreprøven. Den vil være stripete, og hver stripe tilsvarer en årring. For at treet ikke skal få sopp eller sykdommer i boresåret, bør man sette prøven på plass igjen når man har telt årringene, og gjerne forsegle sårkanten med voks.

Hvor gammelt er juletreet ditt?

Det går også an å telle årringer ved å bruke ultralyd. Da bruker man et apparat som sender ut lydbølger mennesker ikke kan høre. For hver årring lydbølgene treffer i treet, sender de tilbake et ekko. Apparatet kan oppfatte ekkoet, og dermed “telle” årringene. Apparatet som skal til er dyrt og er ikke praktisk å bruke ute i naturen.

For grantrær som er inntil 30–40 år, kan vi også finne alderen ved å telle kvistkranser. Det kommer nemlig en ny krans kvister rundt stammen hvert år i toppen av treet. Ta en kikk på juletreet i år. Ved å telle kranser - ringer - kan du finnet ut hvor gammelt treet er, og du kan kontrolltelle årringene i bunnen av stammen.

Publisert i Nysgjerrigper 6-98