Jakten på mikroplasten

Hvor mye mikroplast finnes egentlig rundt oss der vi bor? Det trenger vi mer kunnskap om. Elever i hele landet skal hjelpe plastforsker Marte Haave og lete etter mikroplast i skolegården.

Jakten på mikroplasten (Medium caseimage)
13. sep 2019 05:00

Mandag 16. september starter Jakten på mikroplasten! Årets forskningskampanje går ut på å undersøke mikroplast der du bor. 

Nseten 20 000 elever har meldt seg på kampanjen, og det er fortsatt mulig å være med. Her kan dere lese mer og melde dere på

Mange tenker på havet når vi snakker om mikroplast, men plasten kommer fra oss på land. Vi kan bruke plast til nesten alt! Plast som havner i naturen, blir etterhvert slitt ned til små biter. Biter under 0,5 cm kaller vi mikroplast.

Forskningskampanjen 2019: Jakten på mikroplasten! fra UiB - Universitetet i BergenVimeo.

Slik foregår jakten på mikroplasten 

Jakten foregår ved at elever henter sand i skolegården som behandles med saltvann og filtreres for å få fram plasten. Mikroplast er smått (mindre enn 0,5 cm). Den kraftigste lupen skolen har, må derfor brukes for å se etter de minste bitene. Men for å øke sjansen for at dere skal oppdage plast, har vi satt grensen til 1 cm i denne kampanjen. Alle biter under 1 cm skal registreres.

Les mer om hvordan dere gjør det på miljolare.no.

Om Forskningskampanjen

Hvert år arrangerer Forskningsrådet og Nettverk for miljølære en forskningskampanje sammen med en forsker. I år er det Marte Haave ved forskningsinstituttet NORCE, og i samarbeid med Bergen kommune. Hun forsker på mikroplast og har bedt elever om hjelp til å undersøke mikroplast der de bor.