Her er vinnerne av Nysgjerrigper-konkurransen 2019!

Nå har vi kåret Årets Nysgjerrigper 2019. Gull og 30 000 kroner går til 7. trinn på Storevarden skole, som har forsket på hvilke klær det er best å ha på hvis du faller i vannet.

Storevarden 7 trinn hopper i havet
06. mai 2019 05:00

Nå kan vi endelig avsløre hvem som vinner Nysgjerrigper-konkurransen 2019. Gullet går til 7. trinn på Storevarden skole. 

Elevene fra Sola i Rogaland bor ved kysten, og var nysgjerrige på hva klærne har å si hvis man ved et uhell faller uti vannet uten redningsvest på. I prosjektet har de badet med mange typer klær og hentet informasjon fra eksperter som dykkere, offshorearbeidere, fiskere og livreddere. De finner blant annet ut at kjeledress og støvler er noe du bør unngå hvis du oppholder deg ved vannet. 

- Vi heier på elever som forsker og gratulerer Storevarden skole i Rogaland med Nysgjerrigper-prisen i 2019! Samfunnet vårt trenger nysgjerrige elever som er gode på å løse utfordringer uten fasitsvar, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet 

Forskningen sikret dem gull i konkurransen og 30 000 kroner.

Grundig og godt planlagt 

Juryen i konkurransen ledes av forsker Bjørn Samset ved Cicero Senter for klimaforskning. Han er imponert over elevene:

- I dette prosjektet har elevene virkelig våget å hoppe i det. De har stilt et spørsmål mange sikkert har lurt på, og så har de brukt kreativitet, innsatsvilje og vitenskapelig metode til å finne gode svar. Her finner vi grundig og godt planlagt forskning, glede over å komme frem til ny kunnskap, og en iver etter å fortelle andre om hva de har avdekket. Og ikke minst: De har valgt et tema som er viktig både for dem selv og andre videre i livet. Bravo!, sier juryleder Bjørn. 

23 prosjekter fra hele landet var i finalen i konkurransen. I tillegg til gullet til Storevarden, får fire prosjekter sølv, og resten av finalistene får bronse. Her kan du lese om alle finalistene i Nysgjerrigper-konkurransen 2019.

Her er alle vinnerne

Gull og 30 000 kroner til 7. trinn ved Storevarden skole (Sola, Rogaland)

Hvilke klær er det best å ha på hvis du faller uti vannet? Elevene forsker på hva klærne har å si hvis uhellet er ute, og hva du kan gjøre hvis du havner i vannet. Kanskje kan forskningen deres til og med redde liv?

Sølv og 10 000 kroner til:

6. trinn Øst ved Storevarden skole (Sola, Rogaland): Hvordan kan vi unngå å få badehud når vi oppholder oss i vann? En grundig gjennomgang av fenomenet badehud og hvordan unngå å få det. Elevene eksperimenterer med tid, temperatur og midler som kan unngå at huden skrukker seg - alt fra å dekke hendene med plastposer til å smøre inn med delfiafett og majones.

1.-7. klasse ved Eksingedalen skule (Vaksdal, Hordaland): Vår Eksingedal! Elevene på Eksingedalen vet at de går på en av Norges minste skoler, med bare 4 elever på hele barnetrinnet. Gjennom intervjuer, spørreundersøkelser og historiebøker finner elevene ut mye om sin egen oppvekst.

3. og 4. trinn ved Den norske skole på Gran Canaria (Spania): Hvorfor snakker noen med plantene sine? Og hvordan beskytte plantene mot insektsangrep? Vokser planter som får høre masse skryt bedre enn planter som blir mobbet? Og kan kjøttetende planter beskytte andre planter? Dette og mere til blir grundig og nøyaktig utforsket i denne thrilleren av et forskningsprosjekt.

5. og 6. klasse ved Den norske skole på Gran Canaria (Spania): Hvorfor er det forskjellig temperatur i sanden på ulike strender på samme tidspunkt? Hvorfor brenner det mer under føttene på noen strender? Etter systematisk forskning på form, farge, temperatur og vekt på sandprøver fra 8 strender på Gran Canaria, kan elevene konkludere med at fargen har mest å si for temperaturen.

Les mer om alle prosjektene på nysgjerrigpermetoden.no

(Foto/video: Åshild Skadberg/NTB)