Hvorfor begynte menneskene å snakke om troll?

Hvorfor begynte menneskene å snakke om troll? Det er spørsmålet 2B ved Eiksmarka skole ønsker å forske på. Barna tror det er fordi menneskene hørte brak og skumle lyder i skogen og i fjellene. Eller kanskje fordi steiner og trær i skogen så ut som levende vesener? Eller var det for å skremme barna?

Trolltegninger (Medium caseimage)

Av 2B ved Eiksmarka skole. Vinner av 3. pris på småskoletrinnet i Årets Nysgjerrigper 2014

Elevene starter med å tegne et tankekart over det de vet om troll: de er skumle, store, hårete, har gjerne tre hoder og brøler. De skriver også ord som har "troll" i seg, for eksempel trolldeig og rumpetroll.

Den viktigste aktiviteten er en tur i skogen med kamera for å se etter noe som likner på troll. Fantasien får fritt spillerom når de skal skrive små eventyr til bildet sitt.

"Et trollhi" står det til et bilde og "trollfot" om en rot ser ut som en trolldukke med armer og bein. Et hull i naturen beskrives trollaktig som "stor munn, masse slim, stinker".

Ikke skremme, men beskytte

De lærer at i noen eventyr er moralen kanskje ikke å skremme, men å beskytte. For eksempel å ikke la seg lokke eller lure av fremmede.

Intervjuer med eldre mennesker forteller barna at det var vanlig å tro på troll også før i tiden. I riktig gamle dager kaltes det folketro - menneskene trengte å skremme barna fra å gjøre dumme ting.

Les hele rapporten: Hvorfor begynte menneskene å snakke om troll?