Hvorfor lukter det så rart hjemme hos gamle folk?

Veldig mange har lagt merke til det, men ingen vet årsaken: Det er en annerledes lukt hjemme hos mange besteforeldre og oldeforeldre, og lukten er liksom den samme. Eldrelukt.

To jenter lukter på gamle ting (Medium caseimage)

Er det menneskene som lukter, fordi de bruker annen type parfyme eller såpe enn yngre? Eller er det maten de spiser som lukter annerledes? Kanskje møblene eller noe annet rundt dem lukter gammelt? Eller kanskje de eldre er så slitne at de ikke orker å vaske og støvsuge, så det lukter av støv som samler seg? Eller bor de i hus som er gamle, sånn at det egentlig er bygningene som lukter?

5. trinn ØST på Storevarden skole i Rogaland lærte seg alt mulig om nesen og luktesansen for å kunne forske på lukt hjemme hos eldre. De bestemte seg for at "eldre mennesker" i denne undersøkelsen skulle bety folk over 80 år. Så reiste de ut og lette etter "eldrelukten".

De snuste og sniffet, på nye og gamle hus, med og uten eldre beboere. De luktet på ting på museum: Lukter eldgamle ting det samme som gamle folks eiendeler? De hadde spørreundersøkelser om hva folk i ulike aldre liker åspise, så lagde de maten og kjente på duftene. I butikker spurte de hva slags vaskemidler, såper og parfymer ulike aldersgrupper kjøper. De samlet på støv og luktet på det. 

Hypoteser som stemte ganske bra:

"Eldre mennesker har gamle hus som lukter merkelig." Bingo! Eldre hus har en egen lukt. Hvis man bor i gammelt hus, og huset ikke er pusset opp på lenge, kan lukten stamme derfra.

"Gamle ting og møbler setter en egen annerledes lukt i huset." Jepp! Gamle møbler og ting kan ha en ganske særpreget eim. Siden eldre mennesker har levd lengre, har de ofte flere ting som har en sånn lukt.

"Eldre lager annen type mat enn unge." Maten eldre er mest glad i, er ofte tradisjonelle retter som  setter en egen lukt i huset, som kjøttkaker, lapskaus, kjøttsuppe og blomkålsuppe. 

Hypoteser som ikke stemte så bra:

"Eldre mennesker bruker annerledes vaskemiddel og parfyme enn unge mennesker". Mennesker bruker forskjellige parfymer uavhengig av alder. Det samme gjelder vaskemidler.

"Støv i huset til eldre lager en spesiell lukt." Forskerne utførte lukttest på støv og fant ut at støv ikke lager spesiell lukt.

Klassebilde 5 trinn ØST storevarden 2018 (Hovedtekstbilde)5. klasse på Storevarden skole, i Tananger i Sola kommune, vant gull i Årets Nysgjerrigper 2018. De lurte på hvorfor det lukter annerledes hjemme hos eldre folk.
Foto: CARINA JOHANSEN/ NTB SCANPIX
   

OBS OBS! 

Skal du ut og lukte på noe gammelt eller noe som tilhører en person over 80 år, eller vil du snuse på en eldre person? Da bør du passe på å spørre personen det gjelder først, og forklare at du er på forskningsoppdrag.

(FOTO ØVERST: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX)

Også publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2018.

Bli med å forske!

Prosjektet "Hvorfor lukter det så annerledes hjemme hos eldre mennesker?" var en av vinnerne i Nysgjerrigper-konkurransen 2018. Elevene lærte mye om luktesansen og fant noen mulige svar på spørsmålet sitt. De lærte også om hvordan man går fram når man forsker.

Les hele rapporten om lukt her. 

Les om Nysgjerrigper-konkurransen her.