Får hakkespetter hjernerystelse?

Snakk om å kline huet i veggen!

Hakkespett på trestamme (Medium caseimage)
23. okt 2018 05:00

Det går hardt for seg når hakkespetten bruker nebbet til å flise opp harde trestammer. Et menneske ville fått kraftig hjernerystelse av mye, mye mindre. Mange har spurt seg: Hvorfor får ikke hakkespetten hjernerystelse? Men nylig kom noen forskere på et spørsmål som kanskje er enda viktigere: Er vi nå så sikre på at hakkespetten ikke får hjernerystelse?

Og så undersøkte de nettopp det. Forskerne studerte hjernene til døde hakkespetter, på leting etter noe helt spesielt: Tau-protein. Dette er et stoff som samler seg i hjernen til mennesker med hjernerystelse. Når det blir mye tau-proteiner i hjernen, blir det vanskeligere for oss å tenke og bevege kroppen.

Kanskje får fuglene flere skader enn vi tror?

Utrolig nok viste undersøkelsen at mange hakkespetter også hadde massevis av tauproteiner i knotten. Betyr det at fuglene stadig får hjernerystelse?

Forskerne klør seg i hodet. Kanskje får fuglene flere skader enn vi tror? Men det er også mulig at tau-proteinet virker annerledes i hodet til hakkespetten. Den som forsker videre, finner kanskje svaret!

(FOTO: SHUTTERSTOCK) 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2018