En vegg av is på Mars

Drømmer du om å besøke Mars? Da kan du glede deg over forskernes nye isfunn.

Illustrasjoner av is på mars (Medium caseimage)

Det kommer ikke til å bli lett! Likevel vil menneskene prøve å sende folk til planeten Mars. Ja, mange ønsker til og med å lage en base, der det går an å bo i lang tid. Men skal vi klare det, må vi finne én ting der oppe: Vann!

Heldigvis er ikke det umulig. Forskere har allerede oppdaget isbreer på polene på Mars. Dessuten finnes det fuktighet i sanden under overflaten. Nye funn tyder også på at det kan være flytende, kjempesalt vann i bakken under sørpolen på Mars. Problemet er bare at det slett ikke er noe praktisk å lande på polene. Det er heller ikke noe fint å bo der. Dessuten er vannet i bakken skittent og vanskelig å få fatt i.

Men nylig gjorde noen forskere en nyttig oppdagelse. De studerte bilder av et område mer mot midten av planeten. Der var en del av sanden blitt gravd vekk av naturens krefter. Det som sto igjen, var en over 100 meter høy vegg. Og bildene viser altså at veggen ser ut til å være lagd av ren, blå is!

På toppen ligger et lag av sand. Men flere steder er laget tynt. Mars-farere vil bare trenge å grave en meter eller to for å komme til isen. Dermed kan de tine isen for å få vannet de trenger for å overleve.

I sirkelen til venstre ser du en del av veggen. Et stykke av overflaten er blitt gravd ut av naturens krefter, slik at det står igjen en 5 kilometer lang vegg i landskapet. En vegg av is! I sirkelen til høyre ser du veggen fotografert ovenfra. I dette området er veggen omtrent 130 meter høy. (FOTO/ILLUSTRASJONER: NASA/JPL-CALTECH/US/USGS OG MELKEVEIEN DESIGNKONTOR)   

Også publisert i Nysgjerrigper nr. 3-2018.