Skal det være en vepsekake eller en gresshoppetaco?

FN har anbefalt en hel verden å spise insekter og larver. Blir det snart like vanlig med vepsekaker som fiskekaker til middag?

Pizza med larve

- Jeg tror mange av dem som leser Nysgjerrigper nå, vil spise insekter i løpet av sitt liv. Men det blir muligens ikke en del av denne generasjonens daglige kosthold, sier forsker Anita Nordeng Jakobsen, som jobber med matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Næringsrike larver

To milliarder mennesker, særlig i Asia, bruker insekter i kostholdet sitt. Nå mener de som jobber med mat- og ernæring i både FN og EU at også resten av verden må ta etter. Mange insekter og larver er nemlig svært næringsrike. I tillegg er de lite forurensende å produsere. 

- Insekter kan være en god kilde til sunne fettsyrer. I tillegg inneholder enkelte insektarter vitamin B12, som alle mennesker trenger å få gjennom kosten, forteller Nordeng Jakobsen.  

Insektsmel 

Forskeren tror likevel det er lenge til vi bytter ut kjøtt mot gresshopper i tacoen.

- Jeg tror vi har et stykke å gå før folk flest synes det er greit å spise insekter i direkte form. Det er mer sannsynlig at vi begynner å bruke produkter som insektsmel, sier forskeren.

Hun tror at vi først og fremst kommer til å bruke insekter som fôr til laks, svin og kylling.  

Insekter på menyen: I videoen viser forsker Frode Ødegaard hvilke insekter man kan finne og fange i skogen. 

Hvilke norske insekter kan du spise?

  • Gresshopper
  • Maur
  • Neshornbille og gullbasse  (skarabider)
  • Larver av bier
  • Sommerfugllarver, men ikke de som er hårete!
  • Noen snegler 

(FOTO: NTB SCANPIX) 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-2018