Har sjimpanser eller mennesker de skitneste sengene?

Mange mennesker sover best i en god seng. Det gjør faktisk sjimpansene også! Hvordan lager de sengene og hvor rene klarer de å holde dem?

Forsker Adriana i Tanzania (Medium caseimage)

Foto: Adriana Hernandez-Aguilar er forsker ved Universitetet i Oslo. Hun klatret opp i trærne i Tanzania for å undersøke sjimpansenes senger (NTB SCANPIX).

Vi mennesker sover vanligvis inne i husene våre. Sjimpansene,derimot, sover ute i skogen. Høyt oppe i trærne. Der bygger de senger av greiner,kvister og blader. Disse sengene er både trygge og behagelige. Men kanskjeveldig skitne?

For alle dyr har jo bakterier på kroppen. På huden og ipelsen. Sjimpansene får dessuten besøk av insekter som suger blod fra dem.

En overraskelse

Så hvordan står det til i sjimpansenes senger? Det ville engruppe forskerne finne ut av. De undersøkte 41 sjimpansesenger. Forskernetrodde de ville finne massevis av bakterier og insekter i sengene. Men der tokde feil!

Forskerne fant både bakterier og insekter isjimpansesengene. Men ikke flere enn på andre greiner og blader. Tvert imot.Sjimpansesengene var veldig rene. Til og med renere enn menneskesenger!

Fra doen til sengen

Det var én type bakterier forskene ikke fant noe særlig av isjimpansesengene: Tarmbakterier. Det syntes de var rart. I menneskesenger kandet nemlig være mange tarmbakterier. Hvorfor? 

Forskerne skjønte at tarmbakteriene i menneskenes sengermåtte komme fra do. Vi mennesker har jo som regel doer inne i husene våre.Mange mennesker spyler ned uten å lukke dolokket. Da fyker det bakterier utover badegulvet! Hvis vi tråkker på bakteriene, kan de bli med opp i sengenevåre. 

Bæsjer utenfor

Sjimpansene kan ikke lage ordentlige doer. Men de er ganskerenslige likevel. De bæsjer alltid utenfor kanten av sengene sine. De passergodt på at de ikke får noe bæsj på sengene.

De er også nøye med å rense pelsen sin. Og de lager nye,rene senger nesten hver eneste kveld. Tenk på det neste gang du skifter påsengen din!

I videoen under ser du den unge sjimpansen Araali i Uganda i full gang med å lage sin egen seng.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-2018.