Test din temperatursans

Hvorfor kan badevannet føles kaldere i stekende solskinn, enn om du bader på kvelden eller i regnvær? Det har med temperatursansen å gjøre.

Hånd, temperatursans,hender i tre boller med vann (Medium caseimage)

Vi mennesker er veldig gode til å oppdage bevegelsesenergi som flytter på seg. Under huden har vi nerver som er eksperter på å kjenne temperaturforandringer. Faktisk er huden vår først og fremst utrustet for å kjenne temperaturforandringer, ikke for å bestemme hvor kaldt eller varmt noe er. Noen nerver merker at huden blir varmere, andre at den blir kaldere. Nervecellene merker altså når energi flytter seg fra ett sted til et annet. Det blir tydelig for deg hvis du finner fram tre skåler og gjør følgende:

I den ene tar du iskaldt vann, i den andre lunkent vann, og i den tredje varmtvann fra springen. 

Hold først hånda i det iskalde vannet en stund, og ta deretter hånda over til det lunkne. Hvordan kjennes det? Varmt og deilig? 

Hold deretter hånda så lenge du klarer i det varme vannet, før du tar hånda i det lunkne. Hvordan kjennes det nå? Kaldt? 

Denne effekten er grunnen til at badevannet om sommeren kan virke kaldere i stekende solskinn enn om du bader om kvelden eller i regnvær.

Les også: Bruk iskalde isbiter for å lage iskrem på 10 minutter. 

Også publisert i Nysgjerrigper-magasinet nr. 2-2018