Ikke jag bort edderkoppene i hagen: Lille Petter rydder opp!

Mange synes edderkopper er ekle, men de er faktisk ganske ålreite. Har dere edderkopper i hagen, har dere rett og slett små hjelpere som jobber gratis.

Korsedderkopp (Medium caseimage)

Edderkopper er rovdyr, men de norske edderkoppene er ikke farlige. De jakter på dyr som er enda mindre enn dem selv. Og det beste av alt er at de spiser insekter og småkryp som  skader plantene våre. Bladlus, gresshopper, midd, mygg og fluer er noen av dyrene som står på en edderkoppmeny. Så istedenfor å jage bort edderkoppene bør du heller invitere dem inn i hagen. For å jobbe!

Men hvordan klarer man å lokke til seg edderkopper?

Vi har spurt insektforsker Nina Svae Johansen fra NIBIO i Ås. Hun forteller at edderkoppene liker skjulesteder, slik at de kan gjemme seg bort når de ikke er på jakt. Og de liker skjulesteder som er fuktige.

- Man kan for eksempel lage et jorddekke av kompost, kvist, bark, halm og gress og legge dette i grønnsakhagen og under baerbusker og frukttraer. Her vil edderkoppene trives, forteller Nina. Hun sier også at det er lurt å legge ut steinheller, natursteiner eller trerøtter i blomsterbedene. Saerlig ulveedderkoppen liker slike gjemmesteder.

La nett få henge

Insektforskeren sier at det er lurt å la edderkoppnettene henge i fred i plantene. Grunnen til dette er at de fanger opp mange flyvende skadedyr og skadedyr som faller ned fra plantene. Nina har et hobbyveksthus med masse edderkopper. Her bor store husedderkopper, små korsedderkopper som spinner nett mellom tomatplantene, og de aller minste edderkoppene som holder til på plantene i perioder. Men hos henne får de leve i fred slik at de holder skadedyrene unna.

(FOTO: ERLING FLØISTAD/NIBIO) 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-2018.