Forskere laget menneskegris

For aller første gang har forskere klart å lage en blanding av menneske og gris. Målet med denne forskningen er å kunne dyrke nye organer til mennesker som trenger det.

asparges

Forskere satt menneskeceller inn i et embryo fra gris. De lot det vokse i fire uker. (Foto: Salk Institute, AP, NTB Scanpix)

Det de amerikanske forskerne har gjort, er å ta stamceller fra mennesker og sette dem inn i et dyrefoster inni en gris. Der lot de cellene vokse i fire uker. Det forskerne så da, var at menneskecellene vokste og utviklet seg til muskelvev inni dyrefosteret.

Dette gir forskerne håp om at de etter hvert kan klare å dyrke menneskeorganer som kan brukes til å redde mennesker som er syke. Noen ganger trenger mennesker for eksempel en ny nyre eller lunge for å overleve.

Etiske spørsmål

Forskerne måtte bruke 1 500 fostre før de fikk dette til, og det tok dem fire år.

Siden forskerne ikke lot menneskegris-fosteret utvikle seg lenger enn 4 uker, kunne det ikke bli født. Fosteret var veldig lite utviklet og hadde heller ikke hjerneceller.

Å gjøre slike forsøk på dyr er omstridt. Mange stiller spørsmål om etikk. Er det riktig å blande dyr og mennesker på denne måten, selv om målet er å redde liv?

Fakta

Etikk
En etisk problemstilling handler om hvordan ting bør være, og om hva vi bør gjøre. 

Stamceller
Stamceller er en type alt-mulig-celler. De lager nye celler i kroppen vår og vedlikeholder og reparerer vev. Hvert sekund dør flere tusen celler i kroppen. I en frisk kropp sørger stamcellene for å lage nye celler som erstatter de døde cellene. Derfor kalles stamceller også morceller.  

 

Kilde: forskning.no