Forskere laget menneskegris

08. mar 2017 07:00

For aller første gang har forskere klart å lage en blanding av menneske og gris. Målet med denne forskningen er å kunne dyrke nye organer til mennesker som trenger det.

asparges

Forskere satt menneskeceller inn i et embryo fra gris. De lot det vokse i fire uker. (Foto: Salk Institute, AP, NTB Scanpix)

Det de amerikanske forskerne har gjort, er å ta stamceller fra mennesker og sette dem inn i et dyrefoster inni en gris. Der lot de cellene vokse i fire uker. Det forskerne så da, var at menneskecellene vokste og utviklet seg til muskelvev inni dyrefosteret.

Dette gir forskerne håp om at de etter hvert kan klare å dyrke menneskeorganer som kan brukes til å redde mennesker som er syke. Noen ganger trenger mennesker for eksempel en ny nyre eller lunge for å overleve.

Etiske spørsmål

Forskerne måtte bruke 1 500 fostre før de fikk dette til, og det tok dem fire år.

Siden forskerne ikke lot menneskegris-fosteret utvikle seg lenger enn 4 uker, kunne det ikke bli født. Fosteret var veldig lite utviklet og hadde heller ikke hjerneceller.

Å gjøre slike forsøk på dyr er omstridt. Mange stiller spørsmål om etikk. Er det riktig å blande dyr og mennesker på denne måten, selv om målet er å redde liv?

Fakta

Etikk
En etisk problemstilling handler om hvordan ting bør være, og om hva vi bør gjøre. 

Stamceller
Stamceller er en type alt-mulig-celler. De lager nye celler i kroppen vår og vedlikeholder og reparerer vev. Hvert sekund dør flere tusen celler i kroppen. I en frisk kropp sørger stamcellene for å lage nye celler som erstatter de døde cellene. Derfor kalles stamceller også morceller.  

 

Kilde: forskning.no 

Sist endret: 08.03.2017

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle