Er du høyre- eller venstremenneske?

Test deg selv: Er du et høyremenneske, venstremenneske eller noe midt i mellom?

jente og gutt holder piler til høyre og venstre

Vi mennesker har ofte vår favorittarm, vårt favorittøye, favorittbein og så videre. Er det noen sammenhenger mellom hvilken hånd vi skriver med og hvordan vi ellers bruker armer og bein? Eller er det bare tilfeldig?

Last ned testen og undersøk dette nærmere på deg selv. Hvis du tar testen på flere personer, kan du se om du finner noen sammenhenger. Er det noen fellestrekk mellom de som bruker høyre hånd mest eller de som foretrekker venstre?

I testen kan du sjekke:

  • hvilken hånd du helst bruker til skriving, klipping og kasting
  • hvilken fot du helst sparker med og setter øverst når du går opp en trapp eller skal klatre
  • hvilket øye du vil kikke gjennom en dorull med og hvilket øye du sikter med
  • hvilket øre du helst vil at noen skal hviske en beskjed i og hvilket øre du helst bruker i telefonen.  

Kan du komme på andre høyre-venstre-tester du kan gjøre?

Forskning på høyre og venstre

Mange forskere har studert hvordan vi bruker høyre og venstre side av kroppen. Her er noen funn.  

  • Høyrekyss: I en undersøkelse fra 2003 fant en forsker ut at folk stort sett kysser fra høyre. Onur Güntürkün observerte par på flyplasser og andre steder med mange folk, og noterte seg hvilken retning folk snudde hodet mot når de skulle gi fra seg et kyss. Han så at flest la hodet på skakke mot høyre.
  • Keeperhøyre: Doktorgradsstudenten, Marieke Roskes, undersøkte alle straffekonkurranser i hvert verdensmesterskap i fotball mellom 1982 til 2010. Hun ville se på hvilken vei keeperen kaster seg etter ballen. Hun fant ut at det var omtrent 50/50 sjanse for at målmannen skulle kaste seg den ene eller den andre veien. Men - dersom laget til keeperen lå under var det mer sannsynlig at han kastet seg mot høyre.
  • Høyre- og venstresveis: En forsker som har studert hårvirvler, mener at genene som bestemmer at du skriver med høyre hånd, også avgjør at manken skal gå med klokka. Men er det da slik at hårsnurren til alle de venstrehendte går motsatt vei? Ikke nødvendigvis. Her er det nemlig like stor sjanse for at sveisen går mot høyre som mot venstre.