Gull til Tverlandet

02. mai 2017 12:36

Vannprøve

I dag kan vi avsløre den andre gullvinneren i årets Nysgjerrigper-konkurranse: 1.-7. klasse på Tverlandet skole vinner gull i åpen klasse for forskning på bekk!

Nå har vi delt ut den andre og siste gullprisen i Nysgjerrigper-konkurransen! Gullet gikk til elever på Tverlandet skole i Nordland.

I dag ble de overrasket på skolen av Nysgjerrigper med nyheten om gull, 30 000 kr i premie og en prisutdeling med tidligere Newton-programleder Line Jansrud. Nordlandselevene har forsket på en bekk i nærheten av skolen som heter Hemmeligbekken. Hvor kommer egentlig vannet i denne bekken fra?

Elever på Tverlandet skole med gullmedaljer

Her har forskerne på Tverlandet skole fått gullmedaljer for forskningen sin. Foto: Nysgjerrigper 

Flere vinnere

Forrige uke kunne vi fortelle at 3. trinn på Longyearbyen skole vant gull i temaklassen. Men i konkurransen deles det også ut sølv og bronse. I år var det disse fire klassene som vant sølv:

Se alle som vant bronse på nysgjerrigpermetoden.no.

Hvor kommer vannet i Hemmeligbekken fra? 

To elever undersøker inngangen til hemmeligbekken

Elever undersøker inngangen til Hemmeligbekken. Foto: Tverlandet skole 

En bekk i nærheten av skolen har det mystiske navnet Hemmeligbekken. Det er en liten foss inne i en bergåpning, og det er alltid vann der – noen ganger mye, noen ganger lite, men det er aldri helt fritt for vann. Elevene er alltid innom den og drikker vann når de går tur.

Elevene begynte å snakke om hvor vannet kommer fra, og bestemte seg for å forske på nettopp dette: Hvor kommer vannet i Hemmeligbekken fra? Med mål om å avdekke vannkilder, setter de i gang med omfattende undersøkelser i området. De kontakter eksperter, gjør egne geologiske undersøkelser, måler nedbør, observerer været og gjennomfører en spørreundersøkelse om navnet på bekken.

Bekken viser seg å være grunnvann, og fordi vannet er litt basisk, finner de ut at det er marmor i bergene der. Dette var nytt for geologene, som har ment at det var et område med granitt.

Med prosjektet har elevene gjort en viktig innsats med å kartlegge noe i nærområdet sitt. Og som geologen de er i kontakt med sier: Geologene har ikke tid til å kartlegge og studere absolutt alle steder, så de må gjette en del når de skal lage kart. Jobben elevene har gjort bidrar til mer kunnskap om området – og til at geologene må gjette litt mindre.

Hele rapporten om Hemmeligbekken kan du lese her.

Dette mente juryen om prosjektet:

Juryen som har vurdert prosjektet er imponert: "Dette er et veldig stort og tverrfaglig prosjekt! Dere har vært flinke til å stoppe opp og justere underveis, og selv om oppgaven deres er meget bred og omfattende har dere vært flinke til å samle alle trådene i oppsummeringen.

Juryen synes det er flott at dere har brukt så mange gode og forskjellige kilder til informasjon. Dere er bevisst på feilkilder og bruker mange metoder til å fortelle til andre. Det er viktig for forskere!

Dere har på alle måter overbevist juryen om at dere fortjener en plass øverst på seierspallen, og vi kårer derfor 1.-7. klasse på Tverlandet skole til "Årets Nysgjerrigper 2017" og gullvinner i åpen klasse!" 

Sist endret: 02.05.2017

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle

 

E-post: nys@forskningsradet.no, Tel: 22 03 75 56/70 00

Nysgjerrigper, Norges forskningsråd, Postboks 564, 1327 Lysaker 

twitter facebook

RSS strøm
Hva er RSS?