Oppdaget nytt organ i kroppen?

Det høres ut som en tullenyhet, ikke sant? Kroppen vår har blitt studert siden tidenes morgen, så hvorfor står det på internett at forskere har funnet et helt nytt organ i menneskekroppen?

Et barn i rød t-skjorte som holder seg på magen.
Det forskerne mener bør kalles et organ, tarmkrøset, finner du midt i magen. Foto: Shutterstock.

Nyheter med denne overskriften handlet om at en gruppe forskere fant ut at noe som alltid har vært i kroppen, bør kalles et eget organ. Akkurat som øyet, hjertet, hjernen og magesekken. Det var kanskje ikke helt det samme som du så for deg da du leste overskriften?

Når vi leser nyheter om forskning må vi tenke kritisk.

Fantastiske oppdagelser – eller…?

På nyhetene får man iblant høre om fantastiske oppdagelser som forskere har gjort, oppdagelser som kan løse et eller annet verdensproblem: Ny type briller får blinde til å se, spis gulrøtter for å unngå kreft, klimaet kan repareres hvis vi lager parasoller i verdensrommet!

Det er lurt å bli en smule skeptisk når du hører at noen har løst et vanskelig problem på en veldig enkel måte.

Nysgjerrig på hvor

Hvis du hadde lest overskriften "Forskere oppdaget nytt organ i kroppen", så kunne du ha stilt deg noen spørsmål: Hvem har funnet det? Hvordan har de funnet det? Kroppen er jo ganske stor, så hvor kan dette nye organet ha gjemt seg så lenge? Inni øyet, kanskje? Eller bak kneet?

Midt i magen

Hvis du hadde lest videre, så hadde du funnet ut at organet befinner seg inni magen din, og at det er ganske så stort: Det er en slags hinne som holder tarmene på plass. En kombinasjon av et anker og en strømpe, om du vil. Det har til og med et navn: Tarmkrøs. På latin heter det mesenterium, som stammer fra ordene mesos, som betyr mellom, og enteron, som betyr innvoller.

Ikke helt nytt, men kan løse gåte

Videre lesing hadde gitt deg svaret at vi ikke har oppdaget noe helt nytt i kroppen, for leger og forskere har visst om tarmkrøsen lenge. Det som egentlig er nyheten, er at forskerne skal undersøke om tarmkrøsen faktisk har en funksjon i kroppen, annet enn å holde tarmene på riktig plass i magen. Organer er kroppsdeler som har en spesiell funksjon. Hvis de finner ut at den har det, kan de undersøke om den kan løse mysterier knyttet til fordøyelsen og kreft i tarmene.

Illustrasjon av tamkrøs.
Tarmkrøs. Foto: J Calvin Coffey/D Peter O’Leary/Henry Vandyke Carter

Stopp og tenk!

Hvis forskerne finner ut at tarmkrøsen funker på en spesiell måte, så kan det føre til at de kan løse et mysterium, og det er spennende!  Men det er jo noe helt annet enn det overskriften ga inntrykk av. Når du leser eller hører om noe rart, sensasjonelt eller merkelig: stopp og tenk, så unngår du å bli lurt!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 19. april 2024, kl. 22:17 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.