Har fisker venner?

Ja, mener forskere etter å ha studert kaninfisker i korallrev.

For oss mennesker er venner veldig viktige. Særlig fugler og pattedyr har også bestevenner som de liker å være sammen med. Slike venner hjelper ofte hverandre og passer på hverandre.

Noen ganger kan dyr av forskjellige arter bli venner – for eksempel en hund og en rev, ei geit og en hest, eller ei ugle og en katt. Men hva med fisk?

Kaninfisker

Kaninfisker vanker sammen i par av samme kjønn. Foto: Picturepoint.no

Venner i fiskestimen? 

Australske forskere ville finne ut om fisker også kunne ha venner. Mange fisker lever sammen i stimer, men det er ikke sikkert at de er venner for det. En del fisker lever i par, men det er oftest en hann og en hunn som er kjærester.

Holder vakt 

Da forskerne kikket på fiskene ved korallrevet, merket de at kaninfisker ofte vanker sammen i par av samme kjønn, noe som tyder på at de er venner. De holder sammen når de spiser, og mens den ene napper i seg mat blant korallene, holder den andre vakt mot fiender.

Det at fisker kan ha slike vennskap, viser at de kanskje har dypere tanker og følelser enn vi ofte tror.

Kaninfisk og andre fisk med rare navn

Kaninfisk
Vitenskapelig navn: Siganus
Kaninfisker finnes i Det indiske hav og Det vestlige Stillehavet. De lever på korallrev og spiser sjøgress eller alger.

Blubbefisk
Vitenskapelig navn: Psychrolutes microporos
Blubbefisken lever på tusen meters dyp i havet ved New Zealand. Den er som gele, og smaker så dårlig at den har få fiender. Du kan lese mer om blubbefisk her.

Papegøyefisk
Vitenskapelig navn: Scaridae
Papegøyefisken finnes i 83 forskjellige arter. Den har fått navnet sitt etter de sammenvokste tennene som danner et nebb. Den er dessuten veldig fargerik. Papegøyefisken starter livet sitt som hunnfisk og går deretter over til å bli hann. Les om en øy lagd av bæsj fra papegøyefisk.

Sverdfisk
Vitenskapelig navn: Xiphias gladius
Sverdfisken kan bli opptil fem meter lang og veie 450 kg. Overkjeven - "sverdet" - kan utgjøre 1/3 av kroppslengden, og har gitt fisken dens navn.

Gullfisk
Vitenskapelig navn: Carassius auratus
Gullfisken er en karpefisk. Den kan bli opptil 59 cm lang og veie opptil 3 kg. Gullfisken er blant de første fiskene som ble holdt som husdyr. Det sies at gullfisker har dårlig hukommelse. Les om en forsker som prøvde å motbevise dette.

Regnbuefisk
Vitenskapelig navn: Melanotaeniidae
Regnbuefisken lever i nordlige og østlige Australia og Ny-Guinea, og på øyer i Sørøst-Asia. De er små og fargerike, lever i ferskvann og er populære akvariefisk.  

 

Publisert i Nysgjerrigper 1-2017