Tiss lader telefon

14. feb 2017 07:00

Med noen liter tiss kan man nå lage strøm nok til å lade en mobiltelefon. Snart vil man også kunne lade mobilen i ødemarka.

tisslading

Nå har britiske forskere klart å lage en batterilader som drives av urin. Man har lenge visst at urin kunne brukes til å lage strøm, men dette er første gang forskerne har bevist at de kunne lage nok strøm til å lade opp en mobiltelefon på ett dobesøk.

Litervis med tiss

Grubleoppgave:

I artikkelen "Tømmer tanken på 20 sekunder" står det at en elefant kan tisse 18 liter om gangen. Hvor mange mobilbatterier kan man lade opp med det, tror du?

For å lade et tomt mobilbatteri fullt opp kreves det faktisk 4,2 liter tiss. Det kan være litt i meste laget å klemme utav seg på én gang, med mindre du er en elefant! Men forskerne klarte å gi en Samsung Galaxy nok strøm til tre timers taletid. Det tok seks timer å lade den, og bare 600 ml urin.

Energi fra mikroorganismer

Ladingen skjedde ved hjelp av et slags batteri. Det henter energi fra mikroorganismer som spiser et stoff fra urinen. Forskerne håper å lage en effektiv lader som folk kan bruke når de er på øde steder uten tilgang til strøm. Én ting de iallfall alltid vil ha tilgang på, er tiss!

Publisert i Nysgjerrigper 1-2017 

Illustrasjon: Melkeveien designkontor 

Sist endret: 14.02.2017

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle