Fuglen som lever på bakken

Strutsen kan ikke fly. Men den har lange, raske ben og lang hals. På den måten unnslipper den fiender.

Lange ben

Strutsen kan med sine 2,5 m i høyde og 130 kg løpe i 70 km/t! Den er utholdende og løper raskt i fra andre dyr. Inne i tærne har strutsen noen sener som strekker seg ut når den mellomlander på foten. Når den tar sats for å løpe videre trekker de seg sammen igjen, og gir strutsen et ekstra puff framover. I tillegg til de lange bena gjør dette den til en fremragende løper.

... og lang hals

Men det er ikke bare greit å ha lange ben. Hadde ikke strutsen også hatt lang hals måtte den ha lagt seg ned når den skal spise.

Med den lange halsen rekker den ned til bakken hvor den finner frø, planter og insekter. Den lange halsen hjelper også strutsen med å se fiender på lang avstand.

Les mer om strutsen og hvorfor den har så lang hals

StrutsPlakatA3

I Nysgjerrigper-magasinet nr. 2-2017 fulgte det med en plakat av struts. Ser den ikke elegant ut? Foto: Shutterstock.

Visste du at

Strutsen kan nå en toppfart på 70 km/t! Hvite løver og geparder må gi opp i jakten på strutsen, siden den også er så utholdende.

Forskere bruker oppbyggingen av tærne til strutser til å forske på og finne fram til proteser mennesker kan bruke!

Strutsen er verdens største fugl - en hann kan bli opptil 150 kg - men er for tung til å fly!

Det er ikke sant at strutsen stikker hodet i sanden når den er redd. Det kan bare se sånn ut på avstand siden den har så lite hode der den går og gresser. Men hadde den stukket hodet i sanden ville den aldri overlevd når fienden kom!