Hvordan kan hvithvalen holde pusten så lenge?

Hvithvalen kan holde pusten i tre og et halvt minutt. Hvordan klarer den det?

03. mar 2017 06:00
Mesterdykker (Ingressbilde) Hvithvalen må dykke dypt, langt og lenge for å finne mat. Foto: Picturepoint.no

Hvithvalen lever langt mot nord. Der er det veldig kaldt og mye is. Hvithvalene må dykke under isen for å finne mat. Ofte må de dykke dypt, langt og lenge. Så lenge at det nesten er umulig å holde pusten. Særlig for en nyfødt babyhval.

Babysvømming

Likevel kan babyene til hvithvalen dykke både dypt og lenge. Selv nyfødte hvithvaler kan dykke ned til 216 meter, og holde pusten i tre og et halvt minutt.

Lagrer luft

Amerikanske forskere ville finne ut hvordan hvithvalen klarer seg så lenge uten luft. De tok prøver av musklene til 23 hvithvaler. Forskerne fant ut at musklene til hvalene inneholder ekstra mye av et protein som heter myoglobin. Det gjør at hvithvalen kan lagre mye oksygen i musklene sine.

Lever på dypt vann

Forskerne fant også ut at hvithvalbabyene blir født med mye mer myoglobin i musklene enn andre babyhvaler. Og de får fort enda mer. Etter 14 måneder har de like mye som en voksen hval. Derfor kan de små hvithvalene følge mødrene sine på lange dykk under isen. Det kommer godt med når de skal leve hele livet på dypt vann.

mesterdykkerne

Forskerne tok prøver av musklene til 23 hvithvaler. Foto: Picturepoint.no

Fakta om hvithval

Hvithvalen, også kalt hvitfisk, heter på latin Delphinapterus leucas.

Hval som snakker: Hvithvalen kalles også "havets kanarifugl". Det gjør den fordi den lager mange forskjellige lyder, og enkelte kan også høres over vann.

Hvilken farge har hvithvalen? Unge dyr er mørkegrå, mens voksne er helt hvite.

Kroppen. Hannen kan bli opptil 4,5 m lang, og veie rundt 1500 kg. Hunnen er litt mindre. Den har et hode som kan beveges i forhold til kroppen, noe som er uvanlig hos hvalene.

Hvor finnes den? Hvithvalen finnes vanligvis bare i arktiske farvann, i alle områder rundt Nordpolen. Den vandrer opp i større elver, bl.a. i Sibir. Enkelte hvaler har kommet så langt sør som til Oslofjorden, og har også vist seg i Østersjøen.

Fangst av hvithval. Tidligere ble det fanget hvithval på alle steder den fantes, blant annet ved Svalbard. Nå er det bare inuittene som driver fangst på denne hvalen. Den ble fanget mest på grunn av huden, som gir et strekt lær og ble brukt til blant annet drivremmer.

Kilde: Store norske leksikon snl.no/hvithval 

Publisert i Nysgjerrigper 1-2017