Vil rense havet for plast

Helt siden plasten ble funnet opp, har vi mennesker kastet plast i havet. Plasten råtner aldri. Derfor blir det mer og mer plast i sjøen. All denne plasten kan være livsfarlig for sjødyr.

Boyan Slat (Medium caseimage)

flytende vegg i havet

Boyan Slat har funnet opp et havrensesystem. Det er en kjempelang flytende vegg som fanger opp flytende plast. Dette er en prototyp av veggen. Foto: The Ocean Cleanup 

Nederlenderen Boyan Slat vil gjøre noe med dette problemet. Han har funnet opp et slags havrensesystem. En kjempelang flytende vegg. Veggen stikker 1,5 meter under vannflaten. Fisk og sjødyr kan svømme under. Men flytende plast blir fanget opp av veggen. Ovenfra ser veggen ut som en diger «V». Havstrømmene skal skyve plasten mot midten av V-en. Her skal plasten samles opp av en plattform med et slags transportbånd. Så kan den fraktes til land og brukes på nytt til andre ting.

Tester teknologien

Før han bygger den kjempelange veggen, må Slat teste at teknologien faktisk fungerer. Til det bruker han en prototyp. Det er en modell som fungerer akkurat slik den ferdige veggen skal gjøre. Men den er mye kortere. Derfor er den raskere og billigere å bygge. Slat har testet modellen utenfor kysten av Nederland. Der har den fått grundig juling av vind og sjø. Nå må teknologien forbedres før den kan testes videre.  

100 meter lang vegg

Den første veggen er 100 meter lang. Men Slat tenker mye større. Han vil bygge en 100 kilometer lang rensevegg. Slik ønsker han å rydde opp i verdens største flytende søppelplass, «The Great Pacific Garbage Patch». Klarer han det, vil det være gode nyheter for alle som elsker sjøen. Både mennesker og dyr.

Den store plastflekken

«The Great Pacific Plastic Patch» betyr «den store plastflekken» på norsk. Dette er et område nord i Stillehavet, mellom Japan og Nord-Amerika. Havstrømmene gjør at veldig mye plast og annet søppel samler seg i dette området. Sollys, saltvann og bølger bryter plasten ned i stadig mindre biter. Men plasten forsvinner aldri helt. Under overflaten er det fullt av ørsmå plastbiter. Så små at de ikke synes fra fly eller satellitter. Men mer enn store nok til å være farlige for livet i havet.

Publisert i Nysgjerrigper 3-2017

(Alle foto: The Ocean Cleanup   )