Var det perlemorskyer som fikk Munch til å male Skrik?

De blodrøde skyene på Edvard Munchs bilde "Skrik" har lenge fått forskere til å undres over hvilket naturfenomen som kan ligge bak. Nå er det noen som mener at det er perlemorskyer.

Skrik Skrik ble malt av Edvard Munch på slutten av 1800-tallet.

"Skrik" er Edvard Munchs mest kjente maleri. Det sies at han malte det etter en angstfylt naturopplevelse på Ekeberg i Oslo. Han skrev i dagboken sin om en blodrød himmel og flammende skyer.

I 2004 kom tre amerikanske forskere med en hypotese om at det han så og malte var støv i atmosfæren etter et vulkanutbrudd på Krakatau i Indonesia i 1883.

Vulkanutbruddet førte sannsynligvis til at sterkt røde solnedganger var ganske vanlig i Europa i et par år etterpå. Men nå har norske meteorologer kommet med en ny hypotese. Kan det ha vært perlemorskyer Munch så?

En sjelden hendelse

Svein M. Fikke og Øyvind Nordli er forskerne bak hypotesen. De mener at det Munch opplevde var en engangshendelse, siden han ble så skremt. Værfenomenet forårsaket av vulkanen ville ha vist seg ofte på himmelen i en periode, og dermed ikke vært så skremmende. Perlemorskyer derimot opptrer med ujevne mellomrom, og kunne vært en spektakulær og skummel opplevelse hvis han aldri hadde sett dem før.

Perlemorskyer

De sjeldne perlemorskyene kan man se på nordlige og sørlige breddegrader om vinteren. Skyene befinner seg høyt over jordas overflate, ca. 20 - 30km, i stratosfæren.

Perlemorskyer kan ha fantastiske farger og de er veldig ulike andre skyer som ligger nærmere jorda. Ofte kommer skyene når det blåser sterk vind lengre nede. Siden de ligger så langt oppe og nærmere sola er de lettest å se like før soloppgang og like etter solnedgang når det er halvmørkt på bakken.

Andre som levde samtidig med at Munch malte "Skrik" har skrevet om iriserende skyer på himmelen. Iriserende betyr at de har farge.   

Nysgjerrig på ulike skyer? I 2016 lagde vi et skyatlas i Forskningskampanjen. Se bilder og beskrivelse av de ti vanligste skytypene.  

Perlemorskyer

Perlemorskyer har vakre farger og kan sees om morgen og kveld. Foto: Svein M. Fikke.

Munchs dagbok 

Munch skrev i sin dagbok, datert Nice 22. januar 1892:

Jeg gik bortover veien med to venner –
solen gik ned –
Jeg følte som et pust av vemod –
Himmelen ble plutselig blodig rød –
Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden –
så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by –
Mine venner gik videre –
jeg sto der skjælvende av angst –
og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.

Kilde:https://no.wikipedia.org/wiki/Skrik

 

Kilde: Pressemelding fra Universitetet i Oslo, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet