Hvorfor er folk sure på t-bane, trikk og buss?

Ved St. Sunniva skole i Oslo er det mange elever som tar kollektivtransport for å komme til skolen. Det får dem til å lure: Hvorfor er det så mange sure folk på t-bane, trikk og buss?

St Sunniva sure folk på bussen forside (Medium caseimage)

Forskningsprosjekt av klasse 1B på St. Sunniva skole i Oslo. Sølvvinner i Nysgjerrigperkonkurransen 2017.Hele rapporten om hvorfor folk er sure på T-bane, trikk og buss kan du lese her. 

For å finne ut mer om sure folk, satte de i gang et forskningsprosjekt. Det aller første de gjorde var å ta t-banen for å sjekk om folk faktisk var sure. De finner en lur måte å observere sure og blide folk på banen.

"Vi vil bare se på ansiktene til folk hvordan de ser ut, uten å snakke med dem."

"Men hvordan skal vi huske hvordan folk ser ut på T-banen, spurte læreren. "Vi kan skrive ned om de er sure eller blide", mente en. "Nei, vi kan heller tegne de. Vi tegner ansikter som er sure eller blide". Det syntes alle var en god ide. Vi bestemte oss for å tegne ansikter med øyne og nese på forhånd. Så ville vi ta med arket på T-banen og se på folk om de var sure eller blide og tegne inn en sur munn eller en blid munn. De som ikke så så veldig sure ut ville vi tegne med rett munn. Vi skulle ikke snakke med noen på T-banen og heller ikke stirre lenge på hvordan de så ut, bare se fort på dem å tegne munnen." 

Elevene fant ut at de kunne intervjue foreldrene sine om hvorfor de kan være sure på buss og trikk og t-bane. De finner ut at folk som er sure ofte er slitne eller ikke har fått sitteplass på trikken, bussen eller t-banen. Det er ikke så mange som er sure fordi de er sultne eller trøtte.

Allsidig jobbing 

Elevene jobbet litt hver for seg og litt sammen. Resultatene samlet de når de hadde klasse sammen. De brukte mange slags skoletimer: norsk, matte, kunst og håndverk, samfunnsfag.

Hvordan kan man gjøre noe med det?

Til slutt kom elevene med forslag til hvordan de kan få folk til å smile. Hvis man ser sure folk, kan man for eksempel gjøre noe av dette: 

Gi sitteplass til andre.

Si: Håper du får en fin dag!

Man kan si: Går det bra med deg?

Man kan smile til andre.

Man kan si: Du er fin. 

For å fortelle til andre, delte elevene rapporten med Ruter, som delte den med sine følgere på Facebook.  

Dette mente juryen om prosjektet 

"Juryen synes dere har valgt en god problemstilling som angår oss alle. Alle har vel opplevd sure folk på tbanen, trikken og bussen! Forskningen deres er grundig og gjennomtenkt. Det var veldig lurt å observere på t-banen og tegne de forskjellige munnene dere så der. Det er fint å lese at dere er så seriøse når dere forsker. Dere spurte Ruter om tillatelse til å forske der, og dere passet på å ikke gjøre det ubehagelig for passasjerene. Rapporten deres er systematisk og oversiktlig og veldig morsom å lese. Dere har vært kjempeflinke til å skrive og tegne, slik at juryen forstår hva dere tenker og mener. Dere er flinke til å telle opp alle svar på intervjuene.

Juryen er på alle måter imponert over forskningen deres og kårer dere derfor til sølvvinnere i Nysgjerrigper-konkurransen 2017. Gratulerer! Vi håper vi får se flere rapporter fra dere."