Hvor går grensen før folk reagerer på stygt språkbruk?

Får du bakoversveis av grove sangtekster og stygg språkbruk i mediene? Eller tenker du ikke over det i det hele tatt? Syvendeklassingene på Workinnmarka skole har forsket på reaksjoner på stygg språkbruk.

Et forskningsprosjekt av trinn 7 på Workinnmarka skole i Tromsø. Bronse i Nysgjerrigper-konkurransen 2017.

to snakkebobler med tegn som illustrerer banning

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock) 

Elevene tror at damer og eldre reagerer mer og raskere på stygg språkbruk enn menn og yngre folk. For å teste dette lager de noen spørsmål som de vil stille tilfeldig forbipasserende. Men intervjuet er egentlig et nøye uttenkt eksperiment, for spørsmålene handler om noe helt annet enn språkbruk. Til spørsmålene om fysisk aktivitet og trening, har elevene lagt inn noen overraskende stygge ord i svaralternativene. Når en elev stiller spørsmål og leser opp svaralternativer, skal en annen observere intervjuobjektets reaksjon når de stygge ordene kommer.

Når de lager undersøkelsen har de lange diskusjoner om hvilke ord de bør bruke. De lager tre kategorier for ord med tre ulike nivåer av grovhet. Siden intervju er en formell situasjon, regner de med at ordene ikke trenger å være så grove for at folk skal reagere. De går derfor for ord i den minst grove kategorien. Før de går i gang henter elevene også inn eksperthjelp fra en forsker på Universitetet i Tromsø, som gir dem tips til hvordan de kan lage gode spørreundersøkelser.

Elevene intervjuer 160 personer. Når de samler sammen resultatene etterpå, viser det seg at overraskende få reagerte på de stygge ordene elevene brukte under intervjuet. Og blant de som reagerte var det verken overvekt av damer eller eldre folk. Det var likevel en liten tendens til at ungdom reagerte mindre enn andre på det stygge språket.

jente med sjokkert uttrykk ser på nettbrett

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock) 

Elevene spør seg om grovere språkbruk i musikk, radio og aviser er med på å heve grensen for hva vi synes er greit å si eller ikke. De tar derfor kontakt med radiokanalen mP3 og lokalavisen iTromsø for å få deres synspunkter på grenser for språkbruk.

De konkluderer med at alle har ulike grenser for språkbruk og hva vi synes er greit. Og selv om det blir mer vanlig med grovt språkbruk i musikk og aviser, mener elevene at en bør være bevisst på hva man sier og at det er triveligst å bli møtt med vennlige ord. 

Du kan lese hele rapporten om hva grensen er for folk før de reagerer på stygt språkbruk her.