Forskningskampanjen 2016: Vi lager skyatlas og alle kan bli med!

Alle som vil, kan bli med å lage et nytt skyatlas på nett. Den årlige forskningskampanjen er i gang!

Banner skyatlas forskningskampanjen 2016 (Medium caseimage)

Et skyatlas er som et bildeleksikon med skyer. Meteorologer bruker skyatlas når de observerer skyer, men det er også nyttig for andre som vil vite mer om skyer og været. 

I 1896 kom det første internasjonale skyatlaset ut. Det har blitt oppdatert mange ganger siden. Nå vil vi lage en norsk versjon med skybilder fra hele landet. Skyatlaset blir tilgjengelig for alle på nettsiden til Forskningskampanjen

For at skyatlaset skal bli best mulig håper vi mange vil bidra med bilder. Alle som er med kan også hjelpe til med å vurdere andres skybilder. I tillegg skal statsmeteorolog Anders Sivle kvalitetssikre bildene og vurderingene som er gjort. Dette er et skikkelig stort samarbeidsprosjekt!

Ti skytyper 

Det er i hovedsak ti ulike skytyper. Kanskje din klasse klarer å "fange" alle ti? På nettsiden til kampanjen kan dere lære mer om de ulike skytypene og hvordan dere kan se forskjell på dem.

illustrert oversikt over ti skytyper

Buklesky eller ruklesky? Visste du at det i hovedsak er ti forskjellige skytyper? Oversikten med alle skytypene kan lastes ned fra forskningskampanjen.no.

Slik gjør dere:

1. Start med å lære dere litt om de ulike skytypene. Da er det enklere å vite hva dere skal se etter når dere skal ut og fotografere. Noen skyer er for eksempel høyt oppe, andre er nærmere bakken. Noen gir nedbør, andre gjør ikke det. I tillegg kan skyenes form og farge gi viktige hint om hva slags skytype det er.

2. Gå ut og ta bilder av en sky. Vi har fire krav til bildene: Få helst bare med én skytype i hvert bilde. Få med litt av omgivelsene for da blir det lettere å se hvor høye og store skyene er. Pass på at bildet ikke viser ansiktet til mennesker og bruk bare egne bilder som dere har tatt selv.

3. Observer værforhold og himmelen. Hvordan er værforholdene? Flytter skyene på seg? Hva med nedbør? Observer været når dere er ute. Ta en kikk på "Nyttige spørsmål for å fastslå skytype" på denne siden

4. Registrer bilder og observasjoner på nettsiden. Her skal dere laste opp bilder, svare på noen spørsmål om været og hvordan skyen ser ut - og prøve å bestemme skytype.

Bildene dere laster opp, havner i databasen for alle skybilder. Blir bildet godkjent, blir det en del av i skyatlaset.

Dere kan også vurdere andres bilder. Kanskje dere ikke er enige i vurderingen eller kanskje dere kan hjelpe til med å finne ut noe om en av forundringsskyene?