Fisk hjelper kroppen med å tømme søpla

Spiser du fisk, får du ryddet opp i cellene dine, og du holder deg sunn og frisk som en fisk!

Vi har alltid hørt at det er sunt å spise fisk – særlig feit fisk, som laks og makrell. De inneholder et slags fettstoff som kalles omega-3. Det er bra for helsen og gjør at vi ikke så lett får hjerte- og karsykdommer. Akkurat hva omega-3 gjør i kroppen, ville forskere ved NTNU i Trondheim finne ut.

Søppeltømmerne

Forskere har sett på hva omega-3 fra fisk gjør med cellene våre. De fant ut at de hjelper cellene med å fjerne avfallstoffer. Foto: Shutterstock. 

Fjerner søppel 

Det de oppdaget, var at omega-3 hjelper til med å fjerne søppelet i kroppens celler. Cellene våre jobber uten stans med å ta imot næring og omdanne den til energi og byggesteiner for kroppen. Når dette skjer, blir det avfallsstoffer til overs. Cellene bryter ned dette søppelet og resirkulerer det.
Etter hvert som vi blir eldre, klarer ikke cellene å gjøre dette like effektivt, og søppelet hoper seg opp i cellene. Tenk deg hvordan det ville bli hvis søppelbilen ikke kom! Dette kan gi sykdom.

Ryddesjau i cellene

Forskerne i Trondheim oppdaget at hvis de ga celler omega-3, ble søppelet fjernet mer effektivt. Fettsyrene fikk cellene til å ta en ekstra ryddesjau, forteller Ida Johansson, som er en av forskerne.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-2016

Mer om mat

Fôrer laks med insektlarver

Forskere ville lage fiskefôr som er sunt, trygt og godt både for fisk og for mennesker. De fikk insekter til å spise tang og tare som inneholder omega-3-fettsyrer, i tillegg til mineraler som jod, kalsium, sink og selen. Så lagde de fiskefôr av insektmel og insektfett. Les mer om insekter som laksemat her. 

Babybæsj kan lage sunn mat 

Forskere vil lage sunnere salamipølse med bakterier fra babybæsj. Skeptisk? Les mer her.

Kjemisk matprat 

Hvorfor får man luft i magen av kål og erter? Hvor raske er egentlig raske karbohydrater? Og hvorfor er omega-3 så bra for hjertet? Flere svar får du her.