Derfor skjelver du når du fryser

Høsten er her og det blir raskt kaldere, men heldigvis har kroppen flere triks for å tilpasse seg kulda!

gjeng med jenter som fryser

Foto: Shutterstock 

Skjelving gir varme

Du har kanskje merket at du begynner å skjelve om du er skikkelig kald? Dette er musklene dine som trekker seg sammen og løser seg opp i en kjempefart. Ivan Myhre Winje forsker på muskler. Han forteller at skjelvinga er et av triksene kroppen bruker. Når musklene skjelver, lager de nemlig varme til kroppen og blodet. De kan produsere opptil 4-5 ganger mer varme i skjelvende tilstand enn i ro!

Frosne tær og stive fingre

Mange fryser ekstra på hendene. Blodet forsvinner fra hender og føtter, og de kjennes frosne. Ivan forklarer at det er fordi kroppen prioriterer å varme opp organene som trenger det mest. Ubehagelig kanskje, men bra for organene våre!

Kroppen jobber hele tiden for å ha en perfekt temperatur. Ivan forteller at når vi er kalde, vil kroppen prøve å produsere mer varme og minske varmetapet. Når vi har mindre blod ute i fingrene og føttene, mister kroppen mye mindre varme ut til omgivelsene.

Slå floke!

Vi blir ofte kalde om vi sitter stille. Musklene våre lager varme når de forbrenner energi, og de forbrenner mye mer når de er i bevegelse. I tillegg øker blodsirkulasjonen, og det oppvarmede blodet strømmer ut i fingrene igjen. Ivan tipser om at bevegelse er vår bestevenn i vinterkulda.

Fett isolerer

Under huden har vi fettceller som er fulle av fett. Alt annet inni disse cellene, blant annet cellekjernen med arvestoffet, er presset opp i et hjørne for at fettet skal få plass. Når det er kaldt, skal du være glad for det.

Undersøk selv hvor bra fett isolerer mot kulde:

1. Legg isbitene oppi bøtta og fyll den halvfull med vann. Vent til vannet er godt nedkjølt av isbitene.
2. Fyll den ene hansken halvfull med olje slik at hånden blir omgitt av olje når du stikker den oppi. Vær forsiktig så du ikke mister hansken med olje. Det blir raskt grisete.
3. Ta den andre hånden nedi den tomme hansken.
4. Hold så begge hendene godt nedi isvannet.
5. Hvordan kjennes det? Merker du forskjeller?

Nå skjønner du kanskje hvorfor hav-pattedyr som sel og hval har et tykt lag med fett under huden. Fettlaget kalles spekk hos disse dyrene. Dyrene trenger det for å holde varmen.

Flere forsøk som viser hvor bra det kan være med fett. 

Tekst: Hanne S. Finstad, Forskerfabrikken.