Rekordmange barn vil bli Årets Nysgjerrigper

Over 3100 elever i barneskolen har forsket og levert inn rapport til Forskningsrådet. Nå skal de regionale vitensentrene plukke ut sine favoritter og sende til landsfinalen.

30. mar 2016 15:00
To gutter med Nysgjerrigper-prosjekt (Ingressbilde) I år er det over 3100 Nysgjerrigper-forskere som er med i konkurransen. Foto: Therese Farstad

Elevene har blant annet forsket på spising av insekter, middagsvaner de siste 50 årene, vaffelrøre, kasting av mat, arbeidsforhold til tekstilarbeidere i Asia og om det er veien fram eller tilbake som føles lengst.

Årets forskningsppdrag: Mat

I årets konkurranse ble det gitt et frivillig oppdrag om å forske på mat, og dette har vært et populært tema blant deltakerne. Over halvparten har tatt oppdraget, og dette gleder Forskningsrådets direktør Arvid Hallén: – For mat er aldri bare mat. Mat er politikk, kultur og religion, og angår oss alle, hele tiden. Det er gledelig å se hvordan de yngste engasjerer seg i forskning på mat, enten det handler om helse eller miljø eller noe helt annet. 

Juryene som skal vurdere elevenes forskning, ledes av vitensentre i nord, vest, sør og øst. Disse er Nordnorsk vitensenter i Tromsø, VilVite i Bergen, Jærmuseet Vitengarden på Nærbø og Oslo Vitensenter Teknisk museum.

elever fra st. sunniva på prisutdeling i 2015

Elever fra St. Sunniva skole på prisutdelingen for Årets Nysgjerrigper i 2015. Skolen deltar i år også, sammen med 80 andre skoler fra hele landet. Foto: Therese Farstad, Forskningsrådet. 

Disse skolene er med i år 

Nysgjerrig på hvem som er med og hva de har forsket på? Her finner du lister over deltakere i de fire regionene.  

Region nord deltar skoler fra Nordland, Troms, Finnmark og trøndelagsfylkene. Se liste over prosjektene.

I Region vest deltar skoler fra Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Se liste over prosjektene.

I Region sør deltar skoler fra Rogaland, Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Se liste over prosjektene. 

I Region øst deltar skoler fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Oppland og Hedmark.  Se liste over prosjektene.

 

Årets Nysgjerrigper

Årets Nysgjerrigper er en forskningskonkurranse for barneskolen som arrangeres av Forskningsrådet hvert år. Konkurransen har eksistert siden 1990.

I år deltar 3100 barn med til sammen 150 prosjekter. Elevene konkurrerer om hederstittelen Årets Nysgjerrigper, samt pengepremier som skal komme klassen og skolen til gode. 

Følg med på nysgjerrigper.no

18. april: Hvilke bidrag fra regionen går videre til landsfinalen?
Første halvdel av mai: Vinnere av Årets Nysgjerrigper 2016 kåres