Nytt blad!

Les om iskald havforskning, forskning på venner, nordmenns handlevaner for 200 år siden - og edderkopper som er ego om natta.

24. mai 2016 05:00
Forside 2-16 (Ingressbilde)

Et nytt blad fullt av spennende forskningstoff er nå ute. Du kan lese alle artiklene på nett, enten du abonnerer på bladet eller ei. Her finner du alle de nyeste sakene.

Forskningsnytt 

I dette bladet kan du lese om forskere som har seilt rundt i Arktis for å finne ut hvordan det egentlig står til med havet akkurat nå. Vi har snakket med havforskeren Randi som ledet toktet i Polhavet.

Forskere har funnet ut at venner har flere gener til felles enn det fremmede har, og de mener at genene for luktesans er de som er mest like. Les om venneforskningen her.  

JaktedderkoppDenne jaktedderkoppen deler gjerne på maten, men bare når andre ser på.
Foto: Shutterstock
I 1786 kom et skip til Bergen med korn, appelsiner, brennevin - og 20 fuglebur! Forskere som har studert gamle papirer har funnet ut mye rart om hva nordmenn handlet fra utlandet for 200-300 år siden. Les om forskning på tollpapirer her. 

Jaktedderkoppen Delena cancerides er både sosial og spandabel. Men når mørket kommer, tenker han mest på seg selv. Les om den ego edderkoppen her. 

Møt en forsker 

Sunniva RoseSunniva Rose er kjerneforsker.
Foto: Hilde Lynnebakken, UiO
Vi har en ny spalte i Nysgjerrigper-bladet som heter "Møt en forsker". Første kvinne ut er forskeren Sunniva Rose som jobber med kjernefysikk på Universitetet i Oslo.  Les intervjuet med Sunniva Rose her. 

Eksperiment: Forunderlig oppførsel

Noen former for oppførsel har vi lært av kulturen vi lever i, mens andre kan være arvet, for eksempel kroppspråk. Hvordan kan vi vite hva som er arv og hva som er kultur? Eller hva som er blanding av begge deler? Her får du vite hvordan du kan gjøre noen eksperimenter for å forske på dette (pdf-fil).