Skremt av vulkan?

04. mar 2016 07:00

Vikingene på Island var kjent for å være store og sterke. De plyndret, erobret og deltok i ekspedisjoner. Var vikingene redde for noe som helst? Ja, mener forsker Mathias Nordvig.

redd viking som løper fra en vulkan

– Vikingene hadde aldri opplevd vulkanutbrudd tidligere. Derfor er det logisk å tro at de ble engstelige, sier han til Nysgjerrigper.

Jorden skalv

Nordvig har studert vikingenes liv og opplevelser. De begynte sin ferd fra Skandinavia til Island på 800-tallet, og ante ikke hva vulkaner var. En dag begynte jorda å skjelve. Vikingene kunne høre dype, rumlende lyder. Plutselig eksploderte toppen på det nærmeste fjellet. Glødende stein og aske kom strømmende, og en voldsom ild skjøt i været. 

Rystende utbrudd

Vulkanutbruddet på Island i år 934 var rystende. Siden vikingene kom fra Skandinavia hvor det ikke fantes vulkaner, kan de ikke ha skjønt hva som skjedde, mener Nordvig. Heller ikke i fortellingene som ble skrevet på Island, islendingesagaene, står det særlig mye om vulkaner. 

– Sagaene likner romaner som skrives i dag. De handler mer om forholdet mellom mennesker enn om naturen rundt oss. Derfor er det lite informasjon om vulkanene, forteller forskeren.

Publisert i Nysgjerrigper 1-2016. 

Sist endret: 04.03.2016

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle