Møt en hukommelsesforsker

Vi har møtt Ylva Østby. Hun er psykolog og forsker på hukommelse hos mennesker med epilepsi.

Portrettbilde av forsker Ylva Østby
– Jeg syns hukommelse er utrolig spennende. Hvordan vi husker ting, og hvordan hjernen lagrer alt mulig, enten man er frisk eller syk. Foto: Bård Gudim

Epilepsi er en forstyrrelse i hjernen. Det kan være en skade eller sykdom som lager forstyrrelsen. Noen pasienter får anfall hvor de begynner å riste voldsomt.

Skaden kan sitte flere steder i hjernen. Ylva ser på pasienter hvor epilepsien sitter på temporallappen. Det er et område i hjernen hvor mye av hukommelsen sitter. Det Ylva forsøker å finne ut, er om hukommelsen blir dårligere når pasientene får anfall.

Ekte nysgjerrigper

Da Ylva var liten, var hun veldig opptatt av natur og dyr, og hun trodde det var det hun skulle jobbe med.

– Jeg var en skikkelig nysgjerrigper da jeg var liten. Jeg lurte på alt, forteller Ylva.

Men så ble hun så nysgjerrig på hva som skjer inni hjernen når vi tenker. Etter skolen begynte hun å studere psykologi og fikk være assistent for en forsker.

– Det var så interessant, og jeg lærte så mye av det!

Tester hukommelsen

Ylva følger med på pasienter som nettopp har fått vite at de har epilepsi. Hun gir dem forskjellige hukommelsestester. For eksempel får de se en liste med mange ord, og så må de forsøke å huske dem. Eller de får se rare figurer som de skal tegne etter hukommelsen. Og hun synes det beste med å forske er å tenke ut løsninger på vanskelige spørsmål. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 24. april 2024, kl. 03:08 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.