Hvorfor blir knekkebrød myke i matboksen?

21. apr 2016 08:00

Elsker du knekkebrød i matpakka, men hater at de blir myke? Forskningen til Haukås-elevene gir deg fire løsninger å velge mellom.

Et forskningsprosjekt av 5. trinn på Haukås skole. Vinner av gull i temaklassen i Årets Nysgjerrigper 2016. 

Etter gjentatte eksperimenter og forsøk, kan elevene presentere disse løsningene for å unngå myke knekkebrød:
 1. Pakk pålegget inn i f.eks. alufolie eller plastfolie
 2. Bruk pålegg med lite fuktighet, som nugatti, peanøttsmør, brunost eller fårepølse.
 3. Bruk innpakning med lufting, som matpapir eller plast-/metallbokser med luftehull.
 4. Spis matpakken innen fire timer etter smøring.

Hvis du derimot best liker pålegg med mye fuktighet, som syltetøy, prim, smøreost eller skinke tilsatt vann, så fins det indikasjoner på at smør under slike pålegg kan holde knekkebrødet sprøtt litt lenger. Her kreves det mer forskning!

Les hele knekkebrødrapporten her (pdf).

pålegg testet

Elevene utviklet en egen knekketest i løpet av forskningen. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Sist endret: 21.04.2016

facebook twitter email print
  1. KULTUR OG HISTORIE
  2. KROPP OG HELSE
  3. SPRÅK OG TALL
  4. VERDENSROMMET
  5. HAV OG VANN
  6. DYR OG NATUR
  7. TEKNOLOGI
  8. MILJØ OG KLIMA
  9. Alle