Forskning på hvitveis og knekkebrød fikk gull!

Juryen har talt! Haukås skole og Tokke skule har begge tatt gull i Årets Nysgjerrigper 2016.

03. mai 2016 11:30
Gullvinnere på Haukås Glade gullvinnere på Haukås skole. Foto: Trude Hauge

5. klassingene ved Haukås skole forsket seg til topps i temaklassen om mat, mens 4. klasse ved Tokke skule stakk av med gullet i åpen klasse. De unge forskerne ble nylig overrasket av Nysgjerrigper med en heidundrende prisutdelingsfest på egen skole. Her vanket det pengepremier, medaljer, diplomer, is og vitenshow! Prisutdeler var Stian Sandø fra Newton.

Helsprø knekkebrødforskning i Bergen

Hvorfor blir knekkebrød myke i matboksen? Haukås-elevene har gjort mange eksperimenter og forsøk og funnet fram til flere mulige løsninger for å unngå myke knekkebrød. Les om knekkebrødforskningen.

5. trinn på haukås skole

Denne gjengen i 5. trinn på Haukås forsket på myke knekkebrød og fant ut hvordan man kan unngå dem. Foto: Øyvind Ganesh Eknes  

Hvitveiseksperter i Telemark

På våren plukket elevene i 4. klasse på tokke skule hvitveis og vannet med farget vann. Hvitveisen tok farge fra vannet med den blå konditorfargen, men ikke fra den røde og grønne. "Kvifor lar kvitveisen seg farge blå, men ikkje raud og grøn?" Norges nyeste hvitveiseksperter har forsket på et spørsmål ikke engang ekte forskere kunne gi en bedre forklaring på. Les om hvitveisprosjektet. 

4. trinn på tokke skule

4. klasse på Tokke skule kan juble over gull i Årets Nysgjerrigper 2016 med forskning på hvitveis. Foto: Stein Olav Lie/ Vest-Telemark blad 

Sølv i Årets Nysgjerrigper 2016 gikk til:

1.trinn ved Ulsmåg skole, for prosjektet "Hva kan vi gjøre for at frukt og grønnsaker ikke skal bli ødelagt?"

1.–7. klasse ved Tverlandet skole, for prosjektet "Hvorfor er det ingen som plukker blokkebær?"

Klasse 6A ved Mjølkeråen skole, for prosjektet "Hvorfor kaster vi så mye mat?"

4. klasse ved Uvdal skole, for prosjektet "Hvorfor snakker mange barn i Uvdal annerledes enn foreldrene sine?"