Beskyttelsesklær til egg

Har du prøvd å lage en maisennablanding som i det ene øyeblikket er flytende og i det neste er helt fast? Slike væsker kan brukes til å lage beskyttelsesklær til snowboardere. Du kan teste det selv med et egg!

Ikke-newtonske væsker er et vanskelig ord på noe som er veldig kult. Det er snakk om væsker som ikke oppfører seg helt som andre væsker. En slik væske kan for eksempel være flytende når den får være noenlunde i ro. Men hvis du slår på den, vil den bli stivere og hardere jo hardere du slår.

Denne egenskapen gjør at noen klesprodusenter nå har begynt å lage snowboardklær med en liknende væske innsydd i klærne. De er helt myke ved vanlige bevegelser, men om du faller og slår deg blir klærne umiddelbart steinharde som en rustning som beskytter mot slag. 

tegninger av blandebolle, egg som knuser og egg i pose

Illustrasjon: Melkeveien designkontor.

Først må du lage en væske som kan gå fra flytende til fast

En slik væske som kan bli fast ved berøring kalles obleck. Den kan du lage selv.

Du trenger:

 • En bolle å blande i
 • Ca. 2 dl maisennamel
 • Knapt 2 dl kaldt vann
 • Litt konditorfarge (hvis du ønsker det)

Slik gjør du:

 1. Ha maisennamel og vann i bollen.
 2. Ha i 2–3 dråper konditorfarge.
 3. Bland sakte og godt med hendene eller noe å røre med. Væsken skal se flytende ut når du ikke rører den (omtrent som melk eller den fargen du har i), men skal være hard mens du arbeider med den.
 4. Det kan være litt vanskelig å få blandingen perfekt med en gang. Du må kanskje tilsette litt mer vann eller maisenna (OBS: væsken er veldig følsom rundt den perfekte blandingen, så tilsett mindre enn en teskje om gangen).

Prøv dette

 • Hold fingrene helt stille i væsken.
 • Prøv å slå i væsken med fingertuppene.
 • Prøv å stikk hånden fort ned i bollen og løft ut en bit på størrelse med en sprettball.
 • Kna og klem den hele tiden.
 • Hold hånden med ballen over bollen og stopp med å klemme og kna. Hva skjer?

Last ned Eksperimentverkstedet om væsker hvis du vil teste hvordan en fast væske kan gå til flytende.

Bruk væsken for å lage beskyttelsesklær til et egg

Egg på snowboard (montasje) (Hovedtekstbilde)La deg inspirere av snowboardklærprodusenter og beskytt et egg med obleck!
Foto: Shutterstock
Du kan bruke oppskriften over til å lage beskyttelsesklær til egg slik at det ikke knuser når du slipper det fra en høyde - på samme måte som snowboardere kan trenge beskyttelse hvis de faller.

Du trenger:

 • Ca. dobbel porsjon ferdig obleck (følg oppskriften over)
 • 2 egg
 • En solid pose av tykk plastikk på ca. 2 liter eller to fryseposer utenpå hverandre

Slik gjør du:

 1. Slipp det ene egget på asfalt eller liknende fra noen centimeters høyde. Gjenta og øk høyden til egget knuser. Hvor høyt er dette?
 2. Ha all oblecken i plastposen og legg det andre egget oppi.
 3. Knyt posen godt igjen
 4. Hold posen i ro og slipp den i asfalten fra cirka en halv meters høyde. Pass på at egget ikke har sunket ned til bunnen av posen før du slipper.
 5. Øk høyden gradvis og prøv å finne ut hvor høyt du må slippe fra før egget knuser.

Se film med fremgangsmåte

På Nysgjerrigpers YouTube-konto kan du se en film som viser hvordan du utfører dette eksperimentet.  Du kan også laste ned en beskrivelse av dette eksperimentet trinn-for trinn og med tegninger (pdf).

Kan man gå på den?

Man kan gå på obleck og mange andre ikke-newtonske væsker hvis du lager nok av dem. Men du må gå hele tiden. Stopper du opp, synker du rett ned. Se på www.youtube.com (søkeord: non-newtonian)

ketsjupflaske spruter ut ordet væsker

Ikke-newtonske væsker

En væske kan flyte tregt eller lett. Vi snakker om hvilken viskositet en væske har. Vanligvis er det bare trykk og temperatur som påvirker dette. Et eksempel er matolje. Den er ganske treg å helle når den har stått i kjøleskapet. Varmer vi den litt opp, renner den lett.

Andre ting enn temperatur kan påvirke noen spesielle væsker til å bli mer eller mindre flytende. Slike væsker kalles "ikke-newtonske væsker" fordi de ikke oppfører seg som vanlige væsker. De deles inn i to hovedkategorier, og mange har egenskaper som gjør at de virker nesten magiske.

Væsker som er faste og blir flytende når du påvirker dem, kalles tiksotropiske blant forskere. Væsker som er flytende, men blir faste ved berøring kalles dillatanter.